Ystävän vuoksi maailman ääriin

9789510421598_frontcover_final

Jakob Wegelius: Merten gorilla (Mördarens apa, 2014).  Suom. Kati Valli. WSOY 2017. 646 s.

Tulipa luettua yhdellä istumalla tämä gorillan vanhalla kirjoituskoneella naputtama tarina, vaikka kyseessä oli yli 600-sivuinen tiiliskivi. Tavattoman kiinnostavasti gorilla osaakin kirjoittaa ja luoda tarinaan todellisen paikan tunnun.

Totta puhuen kyseessä on Jakob Wegeliuksen kirja Merten gorilla, jonka alkuperäinen nimi Murhaajan apina ei mielestäni ole yhtä onnistunut. Kirja on itsenäinen jatke Wegeliuksen vuoden 2008 kuvakirjaan Legenden om Sally Jones.

Gorilla Sally Jones tekee kaikkensa pelastaakseen murhasta syytetyn ystävänsä,  merikapteeni Koskelan, vankilasta ja se yritys vie hänet ympäri maailmaa Lissabonista Aasiaan. Kirja on täynnä juonitteluja ja petosta; ystävät kääntyvät rahan ahneudessaan yllättäen pettäjiksi, mutta on myös oikeaa ystävyyttä, joka kasvaa vähitellen yhä vahvemmaksi.

Miksi päähenkilö on gorilla? Kädellinen sen on oltava, kun on pystyttävä korjaamaan kapistuksia, ja kädellisistä gorilla on tarpeeksi vahva lapioimaan hiiliä laivassa. Kätevä gorilla – jolla ihmisten tapaan on siis kaksi nimeä – osaa myös huoltaa oudotkin koneet. Soittopelien korjauskin sujuu ja jopa lentokoneen huolto, kun käsikirja on saatavilla. Tarkat kuvaukset töiden sujumisesta viehättävät. Kirjasta selviää, ettei merillä olo ole pelkkä lekottelua. Se on rankkaa hommaa, josta ei heikko selviä.

Kirjassa on aitoutta lisäämässä merimiesslangin sanoja, kuten turkki, mikä tarkoittaakin aluksen sisäpuolista kantta.

Jakob Wegelius on itse kuvittanut kirjansa. Kuvitus on voimakasviivaista mustavalkoista tussipiirrosta ja hauskan yksityiskohtaista. Tukevat hahmot tuovat mieleen Jan Lööfin. Karttapiirrokset vievät heti ajatukset sinne tapahtumien aikaan, jonnekin 1900-luvun alkupuolelle.

Wegelius sai tästä kirjasta 2015 Pohjoismaisen neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinnon. Eikä syyttä. August-palkinnon hän on saanut molemmista kirjoista, Legenden om Sally Jones 2008 ja Mördarens apa 2014.

Taidanpa lukea kirjan uudelleen…

Yrsa Rekola

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: