Yllätys päiväkodissa

Minisijainen

Vuokko Hurme & Giannetta Porta: Minisijainen.
WSOY 2021. 39 s.

Päiväkotielämästä on tehty paljon kuvakirjoja, mutta harvaan niistä on viritelty yhtä onnistunut koukku kuin Vuokko Hurmeen ja Giannetta Portan kuvakirjassa Minisijainen.

Viisivuotiaat kaksoset Max ja Heikku kokevat elämänsä hauskimman ja hullunkurisimman hoitopäivän, kun päiväkotiin saapuu sijaiseksi Kukka Pikkarainen. Hoitotäti on topakka ja osaava, mutta hän ällistyttää sekä päiväkodin lapsia että aikuisia sillä, että on suunnilleen nukkekodin asukkaiden kokoinen.

Lapset toipuvat yllätyksestä aikuisia nopeammin ja ottavat kaiken ilon ”miniskooppisesta” sijaisesta. Kukka Pikkarainen onkin mahtavaa leikkiseuraa: hän mahtuu leikkikuormurin ohjaamoon tai parkkitalon hissiin ja on sopivan pieni samoilemaan puupalikoista tehdyssä labyrintissä. Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli -kirjojen Vaaksanheimojen kaltainen pikkuihminen onnistuu myös monessa kasvatustehtävässä.

Lapset hakevat ennätysmäärän aamupalaa, sillä he haluavat nähdä, miten Kukka Pikkarainen kauhoo mustikoita puuroon pikkulusikalla, joka on hänen käsissään lumilapion kokoinen. Leikitkin siivotaan pois ennätyshienosti sen jälkeen, kun lapset ovat ensin seuranneet, miten tomerasti minisijainen pöllyttää nukkekodin vuodevaatteita ja pyyhkii pölyjä huonekaluista.

Kertojana on toinen kaksosista, Max. Hurme tavoittaa ilmaisuunsa erinomaisesti vivahteita lasten puhetavasta. ”Me kiskottiin saappaita ja nyittiin hihoja ja heitettiin pipot lokruihin”. Tarina kaartaa kauniisti hoitopäivän alusta loppuun ja väliin
mahtuu myös hiukan jännitystä.

Minisijaisen pikkuinen koko on tarjonnut ensimmäisen kuvakirjakuvituksensa tehneelle Giannetta Portalle paljon mahdollisuuksia herkutella mittakaavoilla. Kukka Pikkarainen hilautumassa mahallaan portaita alaspäin tai työntelemässä pelikortilla hamahelmiä kasoihin huvittavat. Iloisten ja värikkäiden kuvien tarkat yksityiskohdat luovat todentuntuisen tunnelman päiväkotiarjesta. Jämptiin ja realistiseen suuntaan ajatuksia vievät myös Giannetta Portan selvästi erottuvat ja terävät ääriviivat.

Marjo Jääskä

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: