Yhteiskuntasatu

herra-nalle-wahlroosin-elamakerta

Ville Hytönen: Tarina Herra Nallesta, joka ei löytänyt paikkaansa maailmasta. Pankkiiri Björn Wahlroosin epävirallinen elämänkerta. Kuvitus Mika Vaaranmaa. Savukeidas 2016. 47 s.

Kustannusosakeyhtiö Sa­vu­keitaan kirjallinen johtaja, runoilija ja lastenkirjailija Ville Hytönen (s.1982) on kirjoittanut pankkiiri Björn Wahlroosin epävirallisen elä­mäkerran. Kirjan sävy on lastenkirjallisuuden tapaan herkällä tavalla opettava. Kuvataiteilija Mika Vaaranmaan selkeät ja ilmeikkäät tussipiirrokset kuvittavat Herra Nallen tarinaa ja nostavat esiin humoristisesti sävytettyjä tunteellisia tapahtumia. Teksti ja kuvat täydentävät toisiaan. 

Lukija-katsoja voi lukutaitonsa mukaan ja iästä riippumatta nauttia kerronnasta. Yhteisinä hetkinä, ääneen luettaessa, kirja voi toimia myös lukijan ja syli-ikäisen kuulijan katselukirjana.

Hytösen kerronta on selkeää, turhista sanoista riisuttua kieltä. Vuorosanat ilmentävät tilanteita, puhujia ja tarkoitusperiä. Myös yhteiskuntaluokat ja niihin kuuluvien asema nousevat tekstissä esiin. Surullinen aasi ja kymmenen hiirtä toimivat käskyläisinä sikaria polttavan jäniksen komennossa. Herra Nalle kerää tammenterhoja ja pyrkii laajentamaan toimintaa rikastuakseen lisää. Juonen edetessä lukija-katsoja saa tietää tarinahahmojen erilaisia kohtaloita. 

Jos lukija haluaa ja suvaitsee, kirja voi viestiä yhteiskunnallisesti ja poliittisesti. Pöllö ja Punasika, entiset kerhokaverit, erkaantuvat Herra Nallesta. He ryhtyvät kertomaan tarinoita. Pankkiiri Björn Wahlroosia kuvaava kirjahahmo, Herra Nalle, on yksinäinen. Hän on saavuttanut paljon, mutta ilta-aurinkoa katsoessaan hän aistii, ettei ole löytänyt omaa paikkaa maailmasta.  

Kirjan viimeinen kuva esittää tumman maiseman tuijottajaa.

Erja Helenius

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: