Voiko vapautta valita?

9789520413057_frontcover_draft

Salla Simukka: Lukitut. Tammi 2020. 284 s.

Tavallisessa suomalaisessa kaupungissa on saatu varsinainen kuningasidea: 50 nuorta teljetään syyttöminä vankilaan.

Todennäköisyyslaskelmien mukaan nämä nuoret poikkeavat lain kaidalta polulta tulevaisuudessa, joten vapaudenriiston hyväuskoisena tarkoituksena on ennaltaehkäistä tulevat rikokset. Jos nuoret keksivät ja tunnustavat rikoksensa ennen 18:tta syntymäpäiväänsä, he vapautuvat. Muutoin he jäävät kärsimään rangaistuksen mahdollisesta rikoksestaan.

Vangit eivät saa olla missään yhteydessä ulkomaailmaan, ja heitä valvotaan kameroiden, kaiuttimien ja sähköiskuja antavien rannekkeiden välityksellä.

Viisi nuorta, alkoholistiperheessä elävä Johannes ja hänen hyväosainen poikaystävänsä Oliver, aktivisti Meea, lavarunoja kirjoittava Kaspian ja horisontin yläpuolelle kurkottava Vega, yrittävät kukin selviytyä parhaansa mukaan epäoikeudenmukaisessa tilanteessa: kuka nöyrtyy systeemin edessä, kuka kapinoi – ja millä perusteella? 

Teoksen äkkiseltään yksinkertaiselta kuulostava nimimotiivi avaa ovia moneen suuntaan: Mikä elämässä on todella lukkoon lyötyä? Onko valinnanvapautta olemassa ja jos on, mitkä ovat vaihtoehdot? Määrittääkö menneisyytemme meitä ja annammeko sen ohjata tulevaa?

Passiivimuotoinen nimi osoittaa subjektiin: kuka on lukitsija? Teoksen maailmassa vastuussa ovat yhteiskunnalliset toimijat, päättäjät, tutkijat ja poliisit, mutta myös vanhemmat ja suuri yleisö, jotka hyväksyvät nuorten epäreilun kohtelun joko tietämättömyyttään, ajattelemattomuuttaan tai vain viihdearvon vuoksi. Entä kuka voi avata lukot, jos lukitsemmekin itse itsemme?

Simukan uutuus on tyylikäs YA-romaani: se on ladattu täyteen monenlaista samastumispintaa, kuten erilaisia identiteettikysymyksiä adoptiosta aseksuaalisuuteen ja vaikeita elämäntilanteita syömishäiriöstä seksuaaliseen ahdisteluun. Teoksen kieli on helppolukuista ja uskottavaa. Rytmi on nopea, eri näkökulmien läpi suodattuva kerronta toimintavetoista ja loppuratkaisua saa jännittää viimeisille sivuille saakka. Koukutusefekti on siis taattu ja lukijan huomio lukittu.

Jaana Ristimäki

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: