Virikkeitä satuun ja fantasiaan

Pieni taikakauppa

Mervi Heikkilä & Anne Leinonen: Pieni taikakauppa. Fantastinen kirjoitusopas. Kuv. Broci. Haamu 2020. 105 s.

Viime vuosina on julkaistu paljon hyviä sanataideoppaita. Mervi Heikkilän ja Anne Leinosen Pieni taikakauppa kutsuu kaiken ikäisiä sadun ja fantasian kirjoittamiseen. Oppaan vahvuutena on selkeys ja sanataidetehtävien suuri määrä. Myös kompakti koko sekä Brocin kuvitus kutkuttavat mielikuvitusta. Tehtävien haastavuus on merkitty liekkisymbolein. Haastavuus on kuitenkin suhteellista: joku saattaa innostua kirjoittamaan ilman tarkkaa ohjeistustakin, joten harjoituksia kannattaa käyttää monipuolisesti.

Taikakaupan ovella odottaa Leimu lohikäärme, joka esiintyy useassa pienessä kohtauksessa kirjan eri osioissa. Hahmo toimii samalla viitteellisenä alustuksena kunkin osion teemaan. Luvut on ryhmitelty luovasti: Ovi kertoo mitä fantasia on, eteinen esittelee fantasian ja sadun lajityypillisiä eroja, sekä satujen tyyppejä. Tiski tarkastelee henkilöhahmoja ja Myrkkykaappi juonen kehittelyä. Ylähyllyllä lukija pääsee moniin maailmoihin ja takassa taikaesineiden ja taikuuden sääntöjen pariin. Varasto perehdyttää tarkemmin tarinan osiin, Kirjahylly nostaa esiin tarinoiden taustalla olevia myyttejä ja Näyteikkuna kannustaa kirjoittajaa luovalla polullaan.

Oppaan rakenne ja käsittelytapa kiinnostaa jo kolmasluokkalaisia ja sitä vanhempia lapsia ja nuoria. Eniten kirjasta saa hyötyä taitavan ohjaajan kanssa. Tehtävät voi linkittää myös osaksi muuta sanataidetyöskentelyä, kuten pidempiä projekteja tai kirjailijavierailuita. Ryhmätehtävät sopivat erityisesti kouluille ja tehtävistä esimerkiksi Runopata tai Hassut lemmikit kirjoittamisen aloittamiseen.

Kirjasta löytyy lukuisia kirjavinkkejä ja paljon uusia harjoituksia aiemmin jo hyviksi todettujen rinnalle. Mukana on niin räppiä, fantasiamaailman karttoja kuin taika-smoothieita. Oppaan ideoista hyötyvät myös aikuiset kirjoittajat ja sanataideohjaajat.

Mia Lempinen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: