Viikinkien veijarijumala peruskoulussa

Louie Stowell: Loki: Pahisjumalan päiväkirja ja hyvyyshaaste

Louie Stowell: Loki: Pahisjumalan päiväkirja ja hyvyyshaaste (Loki: Bad God’s Guide to Being Good, 2022). Englannista suom. Maria Lyytinen. WSOY 2023. 240 s.

Viikinkimytologiaa on toistaiseksi hyödynnetty aikuisten fantasiassakin hyvin vähän ja vielä vähemmän lasten ja nuorten fantasiassa. Louie Stowellin teos on varsin toimiva, sillä se lähestyy aihettaan anarkistisen humoristisesti. Kaikesta näkee, että kirjailija on myös alkuperäiset viikinkisaagansa lukenut – niihin viittaillaan tuon tuostakin, usein sarkastiseen sävyyn.

Åsgardin jumalat ovat kyllästyneet Lokin kepposiin siinä määrin, että hänet karkotetaan tavallisten ihmisten pariin 11-vuotiaan pojan hahmossa ja hänet pakotetaan pitämään päiväkirjaa hyvistä teoistaan. Tämä ei suju mitenkään ongelmitta. Tylsistyminen koulussa alkaa tuntua pieneltä murheelta sen rinnalla, että rangaistuksena saattaa olla ikuisuus käärmeiden pesässä, jos Loki epäonnistuu näyttämään hyvyytensä ylijumala Odinille. Mutta minkäs kujeilija luonnolleen mahtaa? Kaiken kukkuraksi Valerie-niminen ihmistyttö tuntuu seuraavan heitä joka paikkaan, eikä Loki oikein ota selvää hänen aikeistaan.

Stowellin konsepti on juuri niin absurdi, miltä se kuulostaakin ja sellaisena huvittaa lähtökohdiltaan myös lapsenmielistä aikuista. Pelkkää kepeää huumoria se ei silti ole vaan käsittelee myös vakavia aiheita kuten koulukiusaamista ja niinkin isoja kysymyksiä kuin mitä aito hyvyys lopulta on. Loppua kohden kirja alkaa myös muistuttaa perinteistä seikkailukertomusta takaa-ajokohtauksineen ja viime hetken pelastuksineen, vaikka genreä myös parodioidaan rakastavasti.

Kiinnostava nyanssi on se, että teos nostaa viikinkijumalista esiin sellaisiakin puolia, joita kaikki eivät ehkä ole ennen tulleet ajatelleeksi. Esimerkiksi muodonmuuttaja Loki toteaa kepeästi sukupuolestaan, ettei hän aina ole mies ja on hän kerran ollut tammakin. Tällä teos viittaa suoraan viikinkisaagojen tarinaan Fenris-suden synnystä. Sateenkaarevuus on teoksessa muutenkin luonteva sivujuonne, jota käsitellään viehättävän arkisesti. Stowell on tehnyt myös kuvituksen itse. Hän on onnistunut jäljittelemään harvinaisen aidosti koululaisten vihkon reunoihin tylsällä oppitunnilla tekemiä töherryksiä. Tyyli sopii kirjan konseptiin ja elävöittää sitä hauskasti. Välillä tapahtumia esitetään myös lyhyinä sarjakuvina.

Teos onkin tervetullut lisä mytologiaa käsittelevien nuorten kirjojen joukkoon ja toivottavasti saa lapset kiinnostumaan myös skandinaavisista jumaltaruista.

Rimma Erkko

Teostyyppi: /
Kustantaja:
Onnimanni-numero: