Vauhdikas merirosvoseikkailu

benjamin_kp

Juha-Pekka Koskinen: Benjamin Hawk: Merirosvon oppipoika. Karisto 2016.

Erityisesti Pirates of the Caribbean -elokuvat ovat jälleen kerran nostaneet merirosvoseikkailut suosituksi viihteeksi, joten on ollut odotettavissa, että merirosvot löytävät tiensä myös kotimaiseen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen.  

Merirosvon oppipoika sijoittuu 1600-luvun lopulle. Päähenkilö Benjamin Hawk joutuu työskentelemään setänsä suutarinverstaassa isänsä kadottua merille. Isoisä on myös viettänyt nuoruutensa merillä, mutta äiti ja setä eivät lainkaan pidä siitä, että isoisä kertoo meritarinoita. Benjamin haaveilee merille lähtemisestä, ja isoisä yllyttää häntä salaa. Vaikka äiti ja setä yrittävät estää pojan karkaamisen, tämä onnistuu pestautumaan Black Swan -laivalle mukanaan isoisän antama vanha kartta ja ohje, ettei kannata koskaan luottaa kehenkään.

Kirjan juoni seurailee perinteisiä merirosvoseikkailujen linjoja: merille karataan salaa, monen himoitsema aarrekartta sisältää arvoituksia, mutta lopulta aarrekätkö löytyy. Asiaan kuuluu, ettei keneenkään voi luottaa, kun on kysymys tarunomaisesta merirosvojen aarteesta. 

Vaikka Merirosvon oppipojassa on paljon viittauksia Pirates of the Caribbean -elokuviin, mieleen nousee vahvasti myös Robert Louis Stevensonin Aarresaari, klassikko 1880-luvulta. Merirosvon oppipoika on nuorille lukijoille suunnatuksi kirjaksi varsin räväkkä sekä kieleltään että tapahtumiltaan. Isoisä ryyppää kapakassa, merirosvot käyttävät karkeata kieltä eivätkä kaikki hyvät tyypitkään ole mitään pulmusia. Odotin ehkä vähän pehmeämpää ja romantisoivampaa kuvausta, mutta romaani yllätti positiivisesti.

Juha-Pekka Koskinen on monipuolinen kirjoittaja, joka kirjoittaa taidokkaasti sekä aikuisille että lapsille. Benjamin Hawk: Merirosvon oppipoika on mainio lisä kotimaiseen seikkailutarjontaan. Kirja on itsenäinen kokonaisuus, mutta syntyy kyllä vaikutelma, että sen tarkoituksena on toimia sarjan aloituksena.

Merja Leppälahti

Teostyyppi:

Onnimanni-numero: