VASARAKIRVEISTÄ RUOTSIN LAIVOIHIN

kansi-FI_logolla_pieni

Otso Kortekangas & Panu Savolainen: Kaupunki maailman keskellä. Turun lasten maailmanhistoria. Sigillum 2017. 93 s.

Historiaan erikoistuneen kustantamo Sigillumin julkaisema lasten tietokirja Kaupunki maailman keskellä on kahden historiantutkijan yhteistyön tulos. Se on täynnä hyödyllistä informaatiota, jonka äärellä aikuinenkin saa vetristellä muistojaan historiantunneilta, ja tämä kaikki hupaisuudella höystettynä, kirjan nimeä myöten.

Kirjan johdantokertomus tuo hauskan intertekstuaalisesti mieleen Juha Hurmeen Niemen topografisen aloituksen. Siitä siirrytään luontevasti Turun tärkeisiin elementteihin ja vuosisatojen merkittäviin tapahtumiin, vasarakirveskulttuurista alkaen. Näitä ovat Kalmarin unioni, reformaatio, tuomiokirkko, Turun linnan loistelias elämä lemmikkiapinoineen, Pietari Kalmin kasvit, maamme ensimmäiset liukuvat portaat ja Ruotsin-laivat, unohtamatta sitä mitä tapahtui kreivin aikaan. Ja tietenkin mainitaan Turun palo, josta kaupunki nousi kuin Fenix-lintu tuhkastaan.

Nykyihmistä harmittaa, kun saa tietää, että pitäisi matkustaa 1600-luvun Turkuun nähdäkseen kaupungin kadulla karhun, kamelin ja piikkisian.

Kuvat ja teksti käyvät luontevaa vuoropuhelua. Panu Savolaisen kuvituksessa näkyvät sekä arkkitehdin että historioitsijan tutkinnot. Kuvat ovat yksinkertaisen detaljimaisia, mutta informatiivisia. Suorastaan hellyttäviä ovat esitykset hellahuoneesta rinnallaan uudenaikainen kaksio tai kaikkien turkulaisten tuntemasta Vanu-mammasta, joka salli tulla kauppaliikkeeseensä vain ostovoimaisen väen – ja koulukkaat eivät suinkaan sellaista kansanosaa olleet.

Terhi Laitinen

Teostyyppi:
Kustantaja: