Värikkäitä kuvakirjoja

tuikkuuskaltaa

 

Johanna Lestelä: Tuikku uskaltaa. Otava 2021. 24 s.
Saara Obele: Pikkuisen pihan porukka. S&S 2021. 32 s.
Jani Toivola & Saara Obele: Poika ja hame. Otava 2021. 39 s.

Isot väripinnat ja vahvat värit näkyvät tuoreessa kuvakirjatarjonnassa. Kotimaisesta lastenkirjallisuudesta löytyy myös enenevissä määrin värillisiä hahmoja. Lastenkirjallisuus onkin tunnetusti pysynyt ajan hermoilla ja heijastanut suomalaisen yhteiskunnan uusia tuulia. Ihonväriä ei kuitenkaan ole tarvetta korostaa, sillä kirjojen lähtökohtana on, että kaikki ovat mahtavia juuri omana itsenään ja erilaisuus on rikkautta.

Johanna Lestelän Tuikku-sarja jatkuu kirjalla, jossa käsitellään jännittämistä. Tuikku oppii, että jännittäminen on aivan luonnollista ja sallittua – varsinkin jos on aloittamassa uutta jalkapalloharrastusta! Tärkeintä on yrittää. Tuikun tarina on pidetty simppelinä niin tekstin kuin kuvituksen osalta. Värialueet ovat laajoja ja värit vaaleita, niin että kirja tekee lukuhetkestä jo itsessään rauhoittavan tuokion.

Pikkuisen pihan porukka on puolestaan Saara Obelen ensimmäinen oma kuvakirja. Kirja esittelee aukeama kerrallaan pihapiirin pikkuväkeä iloisen kuvituksen ja hauskojen lorujen avulla. Erikoinen mutta toimiva idea on hyödyntää kuvituksen taustana likaisenruskeaa paperia, jonka rouhea tekstuuri tuo kuvitukseen oman rustiikkisen sävynsä. Obelen kirjassa kaikki lapset eivät ole samasta muotista, vaan tarkoitus on korostaa erilaisuutta.

Obele on tehnyt kuvituksen myös Jani Toivolan tekstiin kuvakirjassa Poika ja hame. Se on kirjoista tekstipainotteisin, vaikka herkullisen syviä värejä ja laajoja väripintoja on hyödynnetty tässäkin. Kirjan kohderyhmänä ovat hieman vanhemmat, kouluikäiset lapset.

Roni haluaisi käyttää hametta. Lopulta poika ei malta olla koettamatta äidin hametta ylleen, mutta koulussa kaikki eivät katsokaan hyvällä hameeseen pukeutunutta poikaa. Runsas teksti tuntuu aluksi tökkivän, mutta tarina muuttuu lennokkaammaksi sitä mukaa kun Ronikin päästää irti muiden ennakkoluuloista.

Kuvakirjoja yhdistävät hyväntuuliset hahmot ja kannustava ilmapiiri. Kun tapahtumat sijoittuvat arkisten aiheiden pariin, ystävät ja perhe ovat lähellä tukemassa

Emmi Ketonen

Teostyyppi:
Kustantaja: /
Onnimanni-numero: