Vallaton laulukirja vie leikkien syövereihin

Vallattoman laivan laulut

Liisa Kallio, Soili Perkiö & Piia Säpyskä:
Vallattoman laivan laulut. WSOY 2023. 70 s.
(+ kuvionuottiliite).

Vallattoman laivan laulut ei ole mikä tahansa laulukirja, vaan monipuolinen, ilmiöoppimiseen perustuva paketti taitoja, tietoja, taidetta ja tunnetta: Liisa Kallion runojen ja Soili Perkiön sävellysten ympärille on laadittu monenlaisia tehtäviä, leikkejä, askartelu- ja ruokaohjeita, joita voi hyödyntää kouluissa, päiväkodeissa, muskareissa ja kotona.

Vallattoman laivan henkilökuntaan kuuluu merirosvokapteeni Joonas Aurinko, laivakokki Kumina, kannenkuuraaja Kirveli, Herkules-kukko, merirosvoprinsessa Persilja, noita Kannonnokka, täti Eulaalia, laivakissa Korianteri ja trubaduuri Timjami. Heidän kanssa tanssitaan, leikitään, soitellaan, liikutaan, askarrellaan, kokkaillaan, tarinoidaan, improvisoidaan ja rentoudutaan. Lopuksi harjoitellaan viittomia ja tutkitaan, millaisen äänimaiseman myötä voidaan matkustaa merenrannalle ja aistia vedenalaista tunnelmaa. Millaista räppiä voidaan tehdä purjelaivamalleista, entäpä ilmansuunnista?

Kirjan monitaiteinen ja positiiviseen pedagogiikkaan perustuva ote tuntuu tuoreelta ja on kiinni ajassa. Jokseenkin yllättävästi laivan henkilöhahmot ja runot perustuvat tunnistettaviin arkkityyppeihin, sillä vallattoman laivan merenkäyntiin olisi mainiosti sopinut stereotypioiden reipas tuulettaminen.

Soili Perkiön säveltämät laulut löytyvät kirjasta sekä tavallisina nuotteina että Piia Säpyskän kuvionuottisovituksena, joka on liitetty kirjaan näppärästi erilliseksi vihoksi. Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis on tehnyt lauluista äänitteen, jossa lauluissa on myös karaoke- ja räppitaustat.

Liisa Kallion runsaan kuvituksen myötä tunnelma vaihtelee seesteisyydestä riehakkuuteen, ja sekatekniikka inspiroi lasta omiin vahaliitu- ja kollaasikokeiluihin. Tekijätiimin innostus välittyy kirjan sivuilta, jopa siinä määrin, että lukija tuntee pääsevänsä mukaan rönsyävään aivoriiheen. Ideoita on paljon – lienee makukysymys, pitääkö niiden runsautta hyvänä vai häiritsevänä piirteenä. Kenties vielä yksi editointikierros olisi rauhoittanut yleiskuvaa. Monet ohjeista ja leikeistä ovat nopeasti ja helposti saatavilla olevilla materiaaleilla toteutettavissa tai vanhoja klassikoita, jotka on siirretty uuteen kontekstiin: näin ollen ohjaajalla ei välttämättä ole niin paljon haltuun otettavaa. Suurimmalle osallehan pienistä leikkijöistä tehtävät ovat kuitenkin uusia.

Jaana Ristimäki

Teostyyppi: /
Kustantaja:
Onnimanni-numero: