Vaihtoehtoisessa Suomessa

Suomea lohikäärmeille

Briitta Hepo-oja: Suomea lohikäärmeille. Otava 2019. 309 s. Kansikuva Tuuli Juusela.

Briitta Hepo-ojan (s. 1988) kolmas nuortenromaani sijoittuu vaihtoehtoiseen maailmaan, 2000-luvun Helsinkiin.  Suomi on kuningaskunta, jossa valtauskontona on luonnonusko ja Suomen välit pohjoiseen naapurivaltioon Botniaan ovat kireät.

Tim asuu vanhempien kuoleman jälkeen kahdestaan sisarensa Kanelin kanssa Helsingin Roihuvuoressa. Hän saa enoltaan 18-vuotislahjaksi pienen lohikäärmeen. Lahja on juuri sellainen, jota enolta voi odottaa – turha ja hankala. Lohikäärme ei viihdy lasipurkissa ja sieltä päästyään se pureskelee verhot rikki. Se ei ymmärrä suomea eikä mitään muutakaan Timin osaamaa kieltä. Tim yrittää kohdella eläintä kunnioittavasti ja samalla saada sen ymmärtämään edes muutamia kieltoja.

Lynx af Bjarmia kuuluu aateliseen ritarisukuun. Hänen elämänsä on Timiin verrattuna niin erilaista, ettei heidän kuuluisi edes tavata toisiaan. Sattumusten seurauksena he kuitenkin osuvat yhteen. Orastavia tunteita hankaloittaa Suomen poliittinen tilanne. Juuri avioitunut kruununprinsessa on murhattu. Teosta epäillään virallisesti tasavaltalaisterroristeja ja epävirallisesti myös uudistushenkiseen prinsessaan tyytymättömiä aatelisia. Vähäisetkin epäilykset tasavaltalaisesta toiminnasta johtavat helposti pidätyksiin.

Tarina on vauhdikas ja kiinnostava. Lukija saa eteensä aidontuntuisen maailman moninaisine ongelmineen. Päähenkilöt ovat eläviä ja uskottavia, ja Hepo-ojan luoma vaihtoehtoinen Suomi on täynnä herkullisia yksityiskohtia. Valitettavasti kirja päättyy ikävästi kesken, joten lukija joutuu odottelemaan jatko-osaa.

Merja Leppälahti

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: