Vahvaa fantasiaa

9789520401740_frontcover_final

Maria Turtschaninoff: Maresin voima. Suom. Marja Kyrö. Tammi 2018. 383 s.

Maria Turtschaninoff kuuluu kotimaisen fantasian kärkinimiin. Maresi sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2014, ja se on julkaistu jo 16 maassa.

Maresin voima jatkaa Maresin tarinaa. 17-vuotias Ma­­resi on palannut Punaisesta luostarista takaisin koti­­kyläänsä, koska hän tuntee elämäntehtäväkseen viedä kotiseudulleen tietoa luostarissa oppimistaan asioista. Haaveissa ollut koulun perustaminen ei kuitenkaan käy helposti: kyläläiset ihmettelevät, mitä hyötyä lukutaidosta voisi kenellekään olla, kun kaikki aika menee elannon hankkimiseen.

Turtschaninoff kuvaa taitavasti Maresin tilannetta. Vaikka tyttö asuu vanhempiensa luona, hän on kyläläisille outo ja erilainen ja tuntee usein olevansa aivan yksin. Kylässä hänen ikäisensä tytöt miettivät jo avioitumista. Äitikin toivoo, että Maresi letittäisi hiuksensa aikuiseksi tulleen tytön tavoin ja katselisi itselleen aviomiestä.

Kylän elämä on kuvattu viehättävästi ja aidosti. Vaikka elo on niukkaa ja välillä pelätään kuninkaan käskynhaltijaa ja hänen sotilaitaan, kylässä myös ihastutaan, käydään markkinoilla, vietetään juhlia, synnytään ja kuollaan. Kuten odottaa sopii, Maresi voittaa vähitellen kyläläisten luottamuksen. Tiedoillaan ja erityisillä voimillaan hän pystyy auttamaan sekä kotikyläänsä että kotimaataan.

Romaani koostuu kirjeistä, joita Maresi kirjoittaa opettajilleen ja ystävilleen luostariin. Hän yrittää kuvata elämäänsä ja toimiaan mahdollisimman tarkasti ja rehellisesti, koska hänen kokemuksistaan voi luostarissa joku toinen oppia jotain. Lukija pääsee kirjeitten avulla pohtimaan kirjan keskeisiä kysymyksiä: oman tien valitsemisen ja totutusta irtautumisen vaikeutta sekä tiedon ja tietämisen merkitystä.

Merja Leppälahti

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: