Utelias etsijä

Roosa ja jännittävät seikkailukartat

Deborah Marcero: Roosa ja jännittävät seikkailukartat (My Heart Is a Compass, 2018). Suom. Mari Nurminen. Kuvitus tekijän. Kumma 2020. 36 s.

Mielikuvitus, etsimisen sitkeys ja rohkeus ovat niitä voimia, joiden avulla voimme saavuttaa uusia näköaloja ja ratkaista ongelmia – näin tiivistyy kirjailija Deborah Marceron viesti.

Pikku-Roosan nahoissa päästään kokemaan mahanpuruinen jännitys, kun kouluesitelmä pitäisi saada valmiiksi. Mitä siinä voisi esittää ja miten löytää jotain ennen näkemätöntä? Epätietoinen tyttö hahmottelee hätäpäissään kartan muotoista matkasuunnitelmaa tuntemattomaan, kompassiruusu ja sydämen ääni johdattajinaan. Kohta hän jo tutkaillee lähiympäristöään, maita ja meriä, avaruuden universumia, vertikaalisti ja horisontaalisesti. Perspektiivin ja skaalan vaihtaminen muuttaa näkymiä, mikä havainnollistuu Marceron anteliaassa kuvituksessa. Siinä riittää kosolti tutkittavaa.

Lukijaa ohjataan oivaltamaan kyselevän asenteen ja elämysten tärkeys. Samalla tuodaan esille muistisäiliöiden potentiaali ajattelun moottoreina: kaunokirjallisuus ja tietokirjat eri symbolijärjestelmineen ovat niitä skoottereita, junia, veneitä ja raketteja, joita Roosakin käytti. Itsestään selvänä mieleen tulee näiden jatkoksi verkon multimediaalinen informaatio.

Emme tiedä, millaisen maailman tulevaisuus tuo tullessaan. Siksi avoin mieli, peräänantamattomuus ja monipuolinen informaatio ovat lupaavia matkakumppaneita, joiden avulla kyselevä kokeilija osaa sopeutua ja selviytyy rajuissakin muutoksissa. Tällaiseen kannattaa pieniä lukijoita kannustaa.

Ilta-Kanerva Kankaanrinta

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: