Mia Rönkä & Thomas Lilley: Lepakon vuosi. Kuv. Nadja Sarell. Sammakko 2020. 32 s.
Saija Saarni & Anne Vasko: Kaiken maailman kuopat hiidenkirnusta hymykuoppiin. Tammi 2020. 78 s.
Saija Saarni: Kiviä taskussa – Koko perheen kivikirja. Kuv. Matti Berg. Nemo 2019. 144 s.
Hämärässä vaivihkaa lentävät lepakot, mykät kuopat ja kivenmurikat paljastuvat lasten tietokirjoissa monimuotoisiksi elollisen ja elottoman luonnon ilmentymiksi. Lukija saa tietää, että lepakot ovat sopeutuneet ilmaelementtiin muun muassa eturaajojen luustorakenteiden ansiosta, kuoppia on kaikkialla ja että kivet ovat osa muutosprosessia, kun katsotaan pintaa syvemmälle.
Ekologi Mia Röngän ja Thomas Lilleyn Lepakon vuosi -kirjassa pojanviikari huomaa salaperäisen nahkasiiven, kohtaa ongelmia ja keinoja niistä selviytymiseen. Tosiasioita pengotaan analyyttisesti, pontimena lämminhenkinen luonnonrakkaus. Monikulttuurisen kaverijoukon mukana ovat naapurit ja takana yhteiskunta säädöksineen. Tarina sisältää otusten anatomiaa, fysiologiaa, ekologiaa ja suojelua. Tehtävät aktivoivat ottamaan omakohtaista tuntumaa lepakoihin: saadaan ohjeet retkelle, harrastusyhteisöihin ja suojelutoimiin. Kuvittaja Nadja Sarell maalaa näkyviin veikeät lapset, yön pehmeässä hämärässä lentävät lepakot ja niiden tyypillisen elinympäristön. Faktoja esitetään omalla väripohjallaan.
Kanteen kaiverrettu ontelo kutsuu pikkukättä upottamaan sormet uumeniinsa ja ottamaan selvää syvyyksien salaisuuksista. Geologi Saija Saarni käsittelee kuvatietokirjassa Kaiken maailman kuopat aihetta rennon avarasti. Syntyy mehukas keitos, jossa asiasisältöä maustaa huumori ja luovan mielikuvituksen utureunus. Samalla tutustutaan matojen sukukuntaan: on mittarimatoa, laivamatoa ja lapamatoa, lukijan kannalta sopivan yllättävästi assosioituna. Kuvittaja Anne Vaskon oivalluksena kannen kuopasta sukeutuu avanto, suppa, ilmakupla, tulivuoren magmasäiliö, meteoriittikraatteri, lumikieppi tai silmä. Näin kirjasta muodostuu kolmiulotteinen kokonaistaideteos.
Saija Saarnin Kiviä taskussa kertoo kallioperästä ja kivien kierrosta. Saarnin geologikollega Keijo Kivinen opastaa harrastuksen pariin: kiinnostaviin geologisiin kohteisiin ja korukivien löytöpaikoille. Matti Bergin piirroksissa maapallon kivimylly pyörii väliin rauhallisina laattojen liikkeinä, väliin kiivaina järistyksinä ja purkauksina. Käsitesanasto toimii samalla hakemistona, missä selitetään kivien salaisuuksia. Kokonaisuutena kirjan täyteläinen sisältö pursuaa tietoa.
Näissä lasten tietokirjoissa perusasiat ovat kunnossa. Aiheensa hyvin tuntevat kirjoittajat ovat valinneet keskeiset sisällöt ja rakentaneet ilman karismaakin olevista kohteista ehjän kokonaiskuvan kiinnostavine yksityiskohtineen. Asioita, ilmiöitä, prosesseja ja niiden välisiä suhteita kuvataan täsmäkäsitteillä ja sopivilla symbolijärjestelmillä. Tutkijat ovat malttaneet suitsia omaa intohimoaan aiheeseen ja etsineet kohderyhmälleen sopivat sisällöt ja ilmaisut.
Kaikissa kolmessa kirjassa lukija tempautuu luonnon ihmettelyyn, havainnointiin ja omiin pikku tutkimuksiin. Potentiaaliset lukupinnat tekevät kirjoista joko kuvien varassa eteneviä katselukirjoja, kuvia ja tekstiä yhdistäviä tietokirjoja tai käsiteportteja sisältäviä asialähteitä. Rikkaimmillaan lasten tietokirja voi lepakkokirjan tavoin kuulua osana tieteitä ja taiteita yhdistäviin hankkeisiin, jotka ovat viime aikoina ilahduttavasti yleistyneet
Ilta-Kanerva Kankaanrinta
Teostyyppi: tietokirjat
Kustantaja: Tammi / Sammakko / Nemo
Onnimanni-numero: 2020/04