Tyttö lukitussa huoneessa

Tyttö lukitussa huoneessa

Marja-Leena Tiainen: Tyttö lukitussa huoneessa. Avain 2019. 148 s.

Helsingissä asuva kurdityttö Tara haluaisi elää normaalia lukiolaisen elämää – viettää vapaa-aikaa toisten nuorten kanssa ja rakastaa ikäistään poikaa. Mutta isä on toista mieltä. Hän läimäyttelee korvapuusteja ja lyö jopa remmillä. Omasta mielestään isä on hyvällä asialla saattaakseen tyttärensä lopulta kunnialla (lue: neitsyenä) naimisiin kypsemmän maanmiehensä kanssa.

Marja-Leena Tiaisen selkomukauttama nuortenromaani Tyttö lukitussa huoneessa poikkeaa rakenteeltaan hänen vuonna 2011 ilmestyneestä alkuteoksesta Kahden maailman tyttö. Selkoversiossa edetään alkuteoksen takaumien sekä kotihelvetistä turvakotiin päätymisen sijasta kronologisesti ja tästä syystä kerronta keskittyy kuvaamaan Taran elämän kurjuutta perheessä, josta puuttuu lämpö ja rakkaus.

Viime aikoina olen opettanut yläkoulussa S2-oppilaita ja olen lukenut oppitunneilla heille ääneen Kahden maailman tyttöä ja muuntanut lennosta tekstiä selkeämmäksi. Kahden maailman tyttö on tärkeä kirja kaikille kantasuomalaisille nuorille ihan yleissivistyksenkin takia ja selkomukautus Tyttö lukitussa huoneessa tarjoaa vertaistukea myös maahanmuuttajanuorille. Kummallekin kirjalle on siis tarvetta.

Terhi Laitinen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: