Tosielämän ja dystopian rajalla

Täältä minä karkaan

Sari Peltoniemi: Täältä minä karkaan. RanRan 2020. 228 s.

Sisällissodan runtelemassa Dyniassa vallitsee sotilasdiktatuuri. Leopolda Wróbelin vanhemmat ovat kuuluneet hävinneeseen leiriin ja heidän uskotaan kuolleen. Niinpä Leopolda on sijoitettu kohtalotoveriensa kanssa Aamuruskon orpokotiin, jossa lapsien päät alkajaisiksi ajellaan. He joutuvat elämään alituisessa nälässä ja raatamaan päivästä toiseen. Pienimmistäkin rikkomuksista rangaistaan.

Leopolda päättää karata. Se on helpommin sanottu kuin tehty, mistä kertovat kaksi pientä hautaa orpokodin pihalla. Onneksi Leopoldan ei tarvitse toteuttaa suunnitelmaansa yksin, vaan apua antavat niin ystävällinen puutarhuri, tummaan venekansaan kuuluvat Jurka ja Mirko sekä noidiksi huhutut sisarukset Elviira ja Ursula.

Sari Peltoniemen Täältä minä karkaan on lapsille ja varhaisnuorille suunnattu scifi-dystopia. Teknologia on valjastettu valtaapitävien käyttöön. Dronet vaanivat venepakolaisia ja tappajarobotin kerrotaan vaeltelevan öisillä kaduilla. Noituuden myötä kirjassa on myös fantasia-aineksia. Pohjimmiltaan keskiössä ovat silti oman maailmamme kipeät ongelmat, kuten pakolaisuus, vähemmistöjen sorto, rasismi ja lasten asema sodan jaloissa. Siksi kirja sopii erinomaisesti kouluissa yhdessä käsiteltäväksi.

Peltoniemi on kertonut saaneensa inspiraation kirjaan vierailtuaan Varsovan kansannousun museossa. Nimistönsä ja miljöönsä puolesta kirjan tapahtumat voisivatkin sijoittua jonnekin Puolaan, kenties tarkemmin määrittelemättömään lähitulevaisuuteen. Toissijaisesta maailmasta ei ole kyse. Maailmansodat ja Auschwitz mainitaan sivulauseessa.

Loppu haastaa lukijan miettimään, mikä erottaa tarinat tosielämästä. ”Oikeus voittaa ja paha saa palkkansa, kunhan on käyty suuri lopputaistelu” ei aina pidä paikkaansa. Diktaattori pysyy vallassa eikä taakse jääneen kotimaan auttaminen ole helppoa, sillä naapurivaltiot ovat taloudellisesti riippuvaisia dynialaisesta kaasusta. Myös uudessa asuinmaassa suhtaudutaan pakolaisiin epäluuloisesti.

Arvid Lydecken -palkinnon voittanut romaani on hyvä muistutus siitä, että tasokasta lastenkirjallisuutta julkaistaan myös isojen kustantamojen ulkopuolella.

Matti Karjalainen 

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: