Toivo katsoo ikkunasta

Sinä yönä tuli talvi

Anna Elina Isoaro & Mira Mallius: Sinä yönä tuli talvi. WSOY 2021. 40 s. 

Anna Elina Isoaron ja Mira Malliuksen kuvakirja Sinä yönä tuli talvi on lapsen äänellä kerrottu tarina vastasyntyneen pikkuveljen kuolemasta. Kertojana on isoveli, joka kulkee surun matkaa kolmen vuoden ajan.

Äidin vatsassa kasvava pikkuveli on isoveljen mielikuvissa jo valmis jalkapalloilija. Aikuisten surun syy ei avaudu lapselle heti, mutta synkentynyt ilmapiiri siirtyy painajaisuniin.

Lapsen surua havainnoidaan lapsen maailman konkretialla: Itkettyneet vanhemmat näyttävät siltä, että nämä ovat olleet liian kauan uimahallissa. Vastapestyt harsot eivät tule käyttöön, joten isoveli rakentaa niistä lumikinoksen.

Lumi ja talvi toimivat vertauskuvana surulle, kirjan nimeä myöten. Pikkuveljen kuolemaa seuranneena yönä sataa ensilumi, joka muuttaa maailman uudeksi.

Lapset ja aikuiset surevat eri tavoin – niin kirjassa kuin todellisuudessakin. Kirjan aikuiset kuitenkin ymmärtävät lapsen surua. Kun isoveli purkaa ahdistustaan alkamalla rallattaa Pikku Kakkosen tunnuslaulua kesken hautajaisten, aikuiset uskaltavat nauraa hyväksyvästi. Kirja kuvaa iättömästä aiheestaan huolimatta nykylasten maailmaa: isoveli rakentaa pihaan parkour-ratoja ja naapurit tuovat härkäpapupyöryköitä surukotiin.

Kolmen vuoden päästäkin isoveli muistaa olevansa isoveli, vaikkei pikkuveljen kanssa voi leikkiä koskaan. Naapuriin muuttaa poika nimeltä Toivo, jonka kanssa jalkapallon pelaaminenkin onnistuu. Vähä vähältä toivo alkaa katsoa sisään myös kodin ikkunasta.

Mira Malliuksen kuvitus tukee Isoaron tekstiä tyylikkäästi ja puhuttelevasti. Suruviestistä kertoo kuva kuihtuvasta kasvista, mutta surua kuvastavasta harmaasta taustasta erottuvat silti lapsenomaisen kirkkaat ja pastelliset värit.

Sinä yönä tuli talvi on kaunis kuvakirja vaikeasta aiheesta. Se kertoo lapsen kielellä samasta aiheesta kuin Isoaron runokokoelma Tämänilmaiset (2019), jonka omakohtaisesta taustasta Isoaro on avoimesti kertonut.

Silja Vuorikuru

Teostyyppi:

Onnimanni-numero: