Tietokonepelit siirtyvät tosielämään

The Ghost Network. Aktivoi.

I .I. Davidson: The Ghost Network – Aktivoi (The Ghost Network – Activate). Suom. Inka Parpola. Otava 2019. 343 s.

The Ghost Network – Aktivoi aloittaa hienosti teini-ikäisten ­kyborgi-hakkereiden maailmaan
sijoittuvan nuortenromaanisar­jan. Päähenkilöt viestivät kansainvälisessä hakkerien yhteisössä, missä he kilpailevat, vaihtavat tietoja ja ystävystyvät.

I. I. Davidson on kirjailijanimi, jonka takana on monta­ tekijää ja kansainvälistä yhteis­työtä. Hel­singissä, Los An­gel­esissa ja Vancouverissa toimiva viih­deyhtiö Ferly tilasi kirjasarjan maailman suomalaiselta Aleksi Delikourakselta. Nörtti-kirjasarjasta tunnettu Delikouras loi sarjan hahmot, tapahtumat ja ”konseptiraamatun”. Skotlantilainen nuortenkirjailija Gillian Philip kirjoitti romaanin englanniksi ja Inka Parpola on kääntänyt sen suomeksi. Lukukokemus tuntuu onneksi saumattomalta: suomennoksen dialogi on sujuvaa ja vauhdikas tarina etenee luontevasti.

Alaskassa asuvat 13-vuotiaat pojat John ja Slack lähetetään ICT-painotteiseen erityiskouluun, Sudenpesään, joka sijaitsee saarella. Koulu on maanalainen, huipputekninen ja suljettu tila, joka on myös tarkkaan valvottu. Oppilaat eivät saa olla yhteydessä ulkomaailmaan.

Sudenpesään on koottu yhteen teini-ikäisiä huippulahjakkaita hakkereita eri puolilta maailmaa hiomaan taitojaan. John ja Slack tutustuvat etiopialaiseen Salomeen ja venäläiseen Evaan. Johnilla on koulun ulkopuolella japanilainen hakkeriystävä Akane, jolla on vapaa pääsy nettiin ja näin kerrontaan tulee vielä lisää jännitettä.

Pian selviää, että koulu ei ehkä olekaan niin hyväntahtoinen oppilaitos kuin uskotellaan. Siellä vaanivat vaarat liittyvät Johnin isään, joka on kadonnut mystisesti. Hänen työnsä aivokirurgina on olennainen osa kirjasarjaa ja Ghost Networkin eli Haamuverkoston syntyä. Aivokirurgian kautta teokseen saadaan mukaan kyborgeja, tekoälyä ja bioteknologiaa.

The Ghost Network onnistuu olemaan todella jännittävä olematta silti väkivaltainen. Nuoret opettelevat käyttämään taitojaan vastuullisesti. Aluksi kaikki taistelut käydään virtuaalisesti, mutta lopulta myös fyysinen selviäminen on tärkeää. Nuoret saadaan irti läppäreistään ja liikkeelle. Romaanissa on erinomaiset ainekset kansainväliseksi menestyssarjaksi.

Päivi Brink

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: