Tietoa ja tarinoita eläimistä

Kiehtovat_elaimet_kansi_10cm_300ppi

Lauri Lajunen, Esa Hohtola & Jouni Pursiainen. Kiehtovat eläimet. Valokuvakuvitus Jari Peltomäki ja Lauri Lajunen. Docendo 2018. 192 s.

Kirsi Haapamatti: Kiehtovat kotieläimet. Kuv. Emmi Kyytsönen. Otava 2018. 170 s.

Aapelin Vinski-kirjojen lukijat muistanevat Maljapuron nahkiaiset, mutta kuinka moni tietää, minkä näköisestä otuksesta on kyse? Tietokirjassa Kiehtovat eläimet tiedonpuute paikataan – ehkä hieman iljettävänkin kuvan kera.

Jo runsassisältöisen kirjan peruslähtökohdissa riittää omaksuttavaa: eläinkunta jaetaan nimittäin 35 pääjaksoon ja ne jakautuvat luokkiin, luokat lahkoihin, lahkot heimoihin, heimot sukuihin ja suvut lajeihin. Eikä tässä kaikki: välillä on muitakin hierarkian tasoja. Lajin ja alalajin välilläkin on joskus häilyvyyttä.

Laajan verbaalisen ja visuaalisen informaation ansiosta opus sopii monenikäisille. Tyylikkäät, asetelmalliset ja väreiltään hienosti sommitellut luontokuvat kiinnostavat myös perheen pienempiä. Lauri Lajunen, Esa Hohtola ja Jouni Pursiainen ovat Oulun yliopiston eläintieteen professoreita. Heidän teostaan voisi verrata Helsingin Sanomien lasten tiedekysymyksiin, joissa alan huippuasiantuntijat vastaavat nousevalle nuorisolle arvokkaasti mutta selkeästi.

Kirsi Haapamatin Kiehtovat kotieläimet on toista maata. Sen lähtökohtana on kertoa eläimistä tarinoiden kautta. Kirjoittajalla on vahva käytännön kokemus eläinten hoidosta, vaikka hän itse korostaakin, ettei ole biologi. Lähdeluettelosta löytyy kuitenkin alan tutkijoiden, kuten Helena Telkänrannan teoksia.

Itseäni miellytti erityisesti tarina puolukkaretkestä vuohien kanssa. Siinä selitetään hauskasti, miksi vuohi niin usein on kuvattu paholaisena lauhkean ja lempeän lampaan vastakohtana. Mieltä herkistäviä ovat myös tositarinat eläinavusteisesta terapiasta sekä eläinten välisistä suhteista. Haapamatti korostaakin haluavansa kertomisen sijaan näyttää, mitä eläimet tekevät, sillä eläimet ovat juuri niin älykkäitä kuin mihin niille annetaan mahdollisuus.

Voisin kuvitella, että pienet kertomukset sopisivat hyvin esimerkiksi vanhemmille alakoululaisille biologian tunnilla ääneen luettavaksi. Sitä tukee myös Emmi Kyytsösen niukka mutta selkeä mustavalkoinen kuvitus.

Terhi Laitinen

Teostyyppi:
Kustantaja: /
Onnimanni-numero: