Tarinoita tahtonaisista

iltasatuja-kapinallisille

Elena Favilli & Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille (Good night stories for rebel girls). Suom.  Maija Kauhanen. S&S 2017. 212 s.

Pohjoismaisen tasa-arvon ja hyvinvoinnin pehmentämässä arjessa hämärtyy helposti, että sellaista maailmaa, jossa sukupuoli tai ihon väri ei määrittele sitä, millainen olet ja mihin sinun uskotaan pystyvän, ei edelleenkään ole olemassa. Olot toki vaihtelevat riippuen siitä, missä maailman kolkassa eletään, ja muutosta kohti parempaa on aikojen kuluessa tapahtunut, mutta rohkeudelle, tarmokkuudelle ja innostaville esikuville on edelleen tarvetta – aivan kaikkialla.

Vankan paketin erinomaisia esikuvia sekä esimerkkejä esteiden raivaamisesta tarjoaa Elena Favillin ja Francesca Cavallon kirjoittama ja 60 eri naistaiteilijan kuvittama kirja Iltasatuja kapinallisille tytöille. Lukemisto koostuu sadan todellisen tytön ja naisen satutyyliin kerrotuista minielämäkerroista. Kustakin henkilöstä on kirjassa sivun mittainen tarina sekä muotokuva.

Henkilögalleria on laaja sekä ajallisesti että maantieteellisesti. Aikajänne ulottuu faarao Hatšepsutin ja faarao Kleopatran myötä ajanlaskun alun tuolle puolen. Nuorempia sukupolvia edustavat esimerkiksi 1980-luvulla syntyneet tenniksen pelaajat Serena ja Venus Williams. Mukana on naisia jokaisesta maanosasta ja monista etnisistä ryhmistä.   

Kirjan tytöt ja naiset ovat loistaneet eri areenoilla. Joukossa on muun muassa aktivisteja (Malala Yousafzai), tiedenaisia (Rita Levi Montalcini) ja eri alojen taiteilijoita (Frida Kahlo, Jane Austen), hallitsijoita (Katariina Suuri) ja poliitikkoja (Hillary Clinton). Yhteistä kaikille esitellyille on sinnikkyys, intohimo omaan asiaan sekä piittaamattomuus ulkoisista olosuhteista tai kielloista.

Saduiksi elämäntarinat kääntyvät suhteellisen hyvin. Tarinoiden loput on muotoiltu onnellisiksi, ja naisten elämänvaiheista kerrotaan pienemmillekin lapsille sopivat pehmennetyt versiot. Olipa kerran -alut ja konstailematon kerronta luovat nekin satutunnelmaa.

Tarinat muistuttavat selväsanaisesti siitä, miten päättäväisesti naisten ja tyttöjen on kamppailtava saavuttaakseen tavoitteensa. Naisten kyvykkyyttä ja lahjoja vähätellään, heidän voimaansa pelätään, ja vuosisadasta toiseen kaikuu sama virsi: et voi, et saa, et pysty, sillä olet vain tyttö.

Marjo Jääskä

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: