Taide- ja tietokirja eläimistä

Otusten joukossa

Laura Merz & Aino Järvinen: Otusten joukossa. Etana Editions 2019. 62 s.

Aino Järvisen ja Laura Merzin toinen yhteinen kuvatietokirja asettaa myös ihmisen osaksi luontoa, eläinten kaveriksi, jolla on sekä kykyä että vastuu luonnon monimuotoisuuden säilymisestä. Luonnon merkitys ihmisen hyvinvoinnille, ehkä myös elämän jatkuvuuden edellytyksille, tuodaan hienovaraisesti esiin: ”Kun suojelemme sademetsiä, suojelemme kotiplaneettamme sykkivää sydäntä.”

Eläinten esittelyt ovat lempeän humoristisella
otteella kirjoitettuja lyhyitä, mutta informatiivisia tietopaketteja. Tieto tarjoillaan tyrkyttämättä ja lapsenläheisesti. Kirjaan on poimittu erityisesti lasta kiinnostavia erikoisuuksia eläinten maailmasta. Kuka tiesi, miten merkillisellä tavalla kenguru kasvattaa poikasiaan tai että lepakot ja hiiret käyttävät kannukasvin kukkaa vessanpönttönään!

Laura Merzin hurmaavat, erilaisia tekniikoita käyttävät kuvat kekseliäine yksityiskohtineen houkuttelevat uusiin tulkintoihin ja rohkaisevat lasta myös omaan luovaan tekemiseen: on monenlaisia tapoja ja keinoja ilmaista asioita. Taitavasti kuvittaja on saanut pelkistetyistä, tyylitellyistä otuksista esiin niiden ominaislaadun, mikä kertoo syvällisestä perehtyneisyydestä eläinten olemukseen. Ne ovat eläviä ja ilmeikkäitä ja myös täysin tunnistettavia. Siihen ei ole tarvittu naturalistista kuvausta!

Vaihtelevat muodot ja struktuurit, harkittu värien käyttö sekä koko aukeaman kattava rikas sommittelu tekevät kirjasta nautittavan taideteoksen kuvitustaiteen tšekkiläisten mestareiden hengessä. Mieleen tulee myös Joan Mirón lennokas ja letkeä viivan käyttö.

Osin jo edellisestä kirjasta Tuhat ja yksi otusta (Etana Editions 2016) tutut eläinhahmot on toteutettu vaihtelevilla ja epätavallisilla välineillä käyttäen muun muassa valuvaa mustaa tussia. Aukeamat kuhisevat pienempiä ja isompia, hauskoja ja liikuttavia olentoja, jotka tarjoavat löytäjälle aitoa keksimisen iloa. Pieninkin yksityiskohta on tarkoin mietitty ja rennosti mutta huolellisesti toteutettu. Jälleen mainio, visuaalista herkkua tarjoava teos myös taidekasvatukseen!

Arja Kanerva

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: