Suomalaista erämaakauhua

Jäätävää

A. R. S. Horkka: Nordic Horror 1: Jäätävää.
Tammi 2022. 175 s.

Kauhukirjallisuuden trendi on näkynyt lasten- ja nuortenkirjallisuudessa jo pitkin 2010-lukua. A. R. S. Horkan Nordic horror -sarjan aloitusosa Jäätävää paljastaa jo nimessään, että kyse on pohjoismaihin sijoittuvasta, mytologioista vaikutteita ottavasta kauhusta. Sarjan toinen ja kolmaskin osa ovat jo ilmestyneet ja ne voi lukea myös itsenäisinä teoksina. Nimimerkin takana ovat kirjailija-kuvittajatiimi Riina ja Sami Kaarla sekä Anders Vacklin. Kustantaja suosittelee sarjaa yli 15-vuotiaille.

Sarjan avausosa sijoittuu tarkemmin määrittelemättömään Lapin erämaahan, lähelle saamelaisten maita. Siellä on outo orpokoti, jossa lapsia katoaa ja jota hallitsee pelottava Lumi-niminen johtajatar. Orpokotiin joutuu myös kuusivuotias Armas, joka ystävystyy nopeasti määrätietoisen Seidan kanssa.

Suomeen sijoittuva syrjäseutujen kauhu ei ole millään tavoin ainutlaatuinen tai uusi idea, vaikka toistaiseksi sitä on tehty varsin vähän. Nordic horror -sarjan avausosa hyödyntää monia klassisia syrjäseutukauhun elementtejä, mutta onnistuu tekemään sen lopulta omaleimaisella tavalla. Suomessa on ollut tarjolla aivan liian vähän Lapin erämaahan sijoittuvaa kauhua ja tämän teoksen luettuaan voi hyvällä syyllä kysyä miksi. Loputon luminen erämaa nimittäin toimii odotuksenmukaisesti kauhun miljöönä erinomaisesti ja sitä olisi voinut hyödyntää enemmänkin. Teoksen sisäinen mytologia on persoonallinen ja luotu taitavasti, mutta asioita olisi voinut jättää enemmänkin lukijan oivalluksen varaan. Etenkin tarinan keskivaiheen pitkistä selityksistä tulee informaatioähky. Samat tiedot olisi voinut kertoa tehokkaamminkin tarinan ohessa ja osan jättää jopa kokonaan pois. Etenkin keskivaiheilla juonen tyhjäkäynti alkaa hieman häiritä. Paikoitellen
pakahduttavaksi tarkoitettu paatoksellisuus uhkaa muuttua tahattoman koomiseksi, vaikka kyse
onkin suurista teemoista. Pienistä puutteistaan huolimatta Jäätävää avaa kuitenkin Nordic horror
-sarjan varsin mallikkaasti ja vakuuttaa vanhemmankin lukijan goottilaisella tunnelmallaan.
Mitään kovin uutta kokonaisuus ei tarjoa, mutta ainakin klassisten teemojen parissa viihtyvä kauhufani
saa rahalleen ja ajalleen vastinetta.

Rimma Erkko

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: