Staaloja ja kummituksia Saamenmaalla

Missä olet, Elle

Takaisin taivaalle -kirjan kansikuva.

Kirste Paltto: Takaisin taivaalle (Dávggáš ja Násti, 1989). Kuv. Esther Berelowitsch. Pohjoissaamesta suom. Kaija Anttonen. Kieletär Inari 2021. 79 s.

Kirsi Máret Paltto: Missä olet, Elle? (Gos don leat, Elle?, 2019). Kuv. Liisa Tellervo Helander. Pohjoissaamesta suom. Kaija Anttonen. Kieletär Inari 2021. 127 s.

Suomensaamelaisista jopa 60 prosenttia asuu nykyisin eteläisessä Suomessa ja lapset opettelevat saamen kieltä ns. kielipesissä. Viime vuosina on suomennettu ilahduttavan monipuolisesti saamenkielisiä lasten- ja nuortenkirjoja.

Kirste Palton lastenromaanissa jännite syntyy Jouska-pojan hangesta löytämästä tähdestä. Kansantarinoiden tapaan kolmesti poika yrittää erilaisilla apuvälineillä singota tähteä takaisin taivaalle. Staalot eli peikot nappaavat Jouskan matkaansa, mutta neuvokas poika pääsee pakoon ja löytää lopulta Ukko Revontulen, jonka taikavoimilla mahdoton tehtävä lopulta onnistuu.

Kaija Anttosen suomennoksessa porontaljapeskit ja kalliopahdat viittaavat saamelaisten perinteisiin elinkeinoihin ja voimakkaaseen luontosuhteeseen. Alkuteos ilmestyi jo yli 30 vuotta sitten, mutta seikkailutarinan käänteet ja Esther Berelowitschin nelivärinen kuvitus vetoavat myös
nykylapsiin. Suomensaamelaisella Kirste Paltolla (s. 1947) on laaja tuotanto, johon kuuluu lasten- ja
nuortenkirjojen lisäksi myös romaaneja ja runoja aikuisille sekä näytelmiä ja kuunnelmia.

Kirsi Máret Paltto (s. 1974) on puolestaan norjansaamelainen esikoiskirjailija. Missä olet, Elle? havainnollistaa hyvin sitä, kuinka tärkeää on kiinnittää luettavuuden nimissä huomiota kuvitukseen, typografiaan ja houkuttelevaan ulkoasuun. Lopputuloksena on helppolukuinen lastenromaani, jonka kerronta kiinnostaa varhaisnuoria heidän äidinkielestään tai kulttuuritaustastaan riippumatta.

Jovnna on kiukkuinen, kun hän ei pääse äidin työkiireiden takia rumpukurssille. Isomummin vanhan kotitalon ullakolta poika löytää pahkasta tehdyn vanhan rummun, jonka kalvona on poronnahkaa. Jovnnan mummo kiistää rummun olemassaolon kokonaan, sillä vielä hänen lapsuudessaan uskottiin rummuttamisen ja joikaamisen olevan syntiä.

Romaanin voisi luokitella saamelaiseksi uuskummaksi: siinä yliluonnolliset juonenkäänteet asettuvat uskottavasti realistisen tarinan lomaan. Jovnna selvittää sukunsa vaiettuja salaisuuksia ja hänen neuvokkuutensa ansiosta isomummin lapsena traagisesti kuollut pikkusisko pääsee vihdoin rauhaan.

Päivi Heikkilä-Halttunen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: