Seksistä supervoimaa

mainImage_cbbdab96-baa9-4990-bbac-3a3c28211630_495x800

Tittamari Marttinen: Seksistä selkoa. Kuv. Jussi Jääskeläinen. Avain 2019. 120 s.

Lasten- ja nuortenkirjailijana ansioitunut Tittamari Marttinen jatkaa mielenkiintoista selkotietokirjojen sarjaansa. Nuorten selkotietokirjaan Seksistä selkoa on reiluun sataan sivuun mahdutettu monipuolisesti tietoa. Seksuaalisuuden henkinen ja fyysinen puoli on esitelty rinta rinnan ja määrällisesti tasapuolisesti.

Kotianatomini antoi kuitenkin risuja lantion sagittaalileikkauskuville, joissa sukupuolielinten sijainnit ja suhteet eivät vastaa lainkaan todellisuutta. Tällaisessa selkokielisessä tietokirjassa olisi hyvä pyrkiä aivan erityiseen selkeyteen ja tarkkuuteen.

Niin ikään peniksen sivukuva on niin ”taiteellinen”, että se voi hämmentää sellaista lukijaa, jonka tiedonhakukyvyt ovat rajoittuneet ja joka pohtii, onko hänen siittimensä normaali. Lepotilassa oleva penis ei ole käyrä ja vesihanan näköinen, saati senttien matkan päässä kiveksistä!

Itse jäin kaipaamaan kuvia yhdynnöistä, sillä ne puuttuvat kirjasta tyystin. Jokunen asento selitetään kyllä sanoin, mutta uskon, että otollisinta kohderyhmää saattaisivat kiinnostaa sikiön kehitystä jopa huomattavasti enemmän yksityiskohtaisemmat kuvat itse aktista. Onneksi orgasmi on sentään saanut varsin havainnollisen kuvauksen.

Kansikuva on monitulkintaisuudessaan poikkeuksellisen onnistunut. Kirjalla on ytimekäs nimi ja kieli on enimmäkseen selkeää. Tunteista puhutaan kuitenkin turhan toisteisesti ja pahimmillaan jopa samoin sanoin ja ilmaisuin.

Selkokirjan kohderyhmä on nykyisin hyvin laaja: selkokieli sopii kaikille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä. Selkoa seksistä -kirjan ymmärrettävästä esitystavasta hyötyvät kehitysvammaisten ja maahanmuuttajanuorten lisäksi muutkin nuoret. Ja toki myös aikuisille tekee hyvää oivaltaa, että on tärkeää sanoa rakastetulle säännöllisesti ihan selkosuomeksi: ”Olet ihana”.

Terhi Laitinen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: