Seikkailu Kainuun sydänmailla

myrrys

Anniina Mikama: Myrrys. WSOY 2021. 370 s.

Suomalaisesta kansanperinteestä on ammennettu ainesta useisiin nuortenkirjoihin. Myös Anniina Mikaman Myrryksen ytimessä ovat mytologiat, perinnetavat ja uskomukset.

Niilo on 14-vuotias orpopoika, joka äitinsä kuoleman jälkeen on asunut Kainuun korpien komeimmassa Kivihalmeen talossa. Elämä on ollut yhtä raatamista. Kovasydäminen Juhani-isäntä ja tämän koko perhe on kohdellut poikaa huonosti. Tasaveroisempaa suhdetta ei ole syntynyt edes Kivihalmeen pari vuotta vanhemman Akselin kanssa.

Niilon tulevaisuus mullistuu, kun voimallinen tietäjä Musta Martin ottaa pojan luokseen palkkioksi Akselin karhun raateleman jalan parantamisesta. Niilo kotiutuu syrjäiseen metsäpirttiin nopeasti ja Martinin elämä metsästysretkineen ja parantajan töineen tulee tutuksi. Yllättäen poika löytää myös itsestään voimaa ja väkeä, ja jopa matkat aliseen, henkinen asuinsijoille, onnistuvat Niilolta lähes itsestään.

Mikama on luonut juonenkäänteisiin ja teemoihin kiinnostavia vastakkainasetteluja. Ikiaikaisen hyvän ja pahan lisäksi vastinpareiksi hahmottuvat kristinusko ja muinaisusko, lääketiede ja kansanparannus sekä paikkaan sidottu maanviljelys ja vaeltavampi metsästyskulttuuri.

Selviä puolia ei tarinassa valita, paitsi tietysti hyvän ja pahan välillä. Paikkakunnan kirkkoherra esimerkiksi suhtautuu ymmärtäväisesti Martinin parannuskeinoihin ja tämän uskomuksiin. Kirkkoherra kuitenkin kannustaa Niiloa opiskelemaan, sillä hän ei koskaan voisi antaa tyttärensä kättä ”metsien myrrysmiehelle”, mutta ”nuorelle apteekkarille kylläkin”.

Seikkailua Myrrykseen on annostelu runsaasti. Uhkaa muodostuu milloin karhun kanssa kamppailusta, milloin loputtomasta vihanpidosta Kivihalmeen mahti-isännän kanssa. Uteliaisuutta pitää yllä myös Niilon sukutaustan vähittäinen paljastuminen.

Anniina Mikamalla on taitoa kertoa tarina niin, että lukija uppoaa sen maailmaan. Romaanin rakenne on ehyt ja juoni rullaa juuri sopivan liukkaasti. Kansanperinteeseen liittyvät yksityiskohdatkin asettuvat kokonaisuuteen luontevasti. Teoksen lumovoimaa lisäävät vielä runsaat luontokuvaukset.

Marjo Jääskä

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: