Jukka Laajarinne & Mari Luoma: Mahdottoman suuri puu. Tarina äärettömästä. Gaudeamus 2020. 48 s.
Puu on hyvin suuri ja siinä mönkivä hyönteinen hyvin pieni. Kun puun ja hyönteisen perspektiivit yhdistetään, saadaan matematiikkaa ja filosofiaa – eli seikkailu ajattelun maailmassa.
Helsingin yliopistossa toimivan Tiedekasvatuskeskuksen tavoitteena on innostaa lapsia ja nuoria luonnontieteeseen ja matematiikkaan. Jukka Laajarinteen ja Mari Luoman teos on yksi keskuksen projekteista. Se on myös tieto- ja tiedekustantamiseen erikoistuneen Gaudeamuksen ensimmäinen lastenkirja.
Lähtökohta kuulostaa kieltämättä hieman kuivakkaalta, ja siihen nähden tekijät onnistuvat erinomaisesti. Nimenomaan perusidea on toimiva: joukko pieniä hyönteisiä lähtee tutkimusretkelle puun rungolle, oksistoihin ja latvaan. Ennen pitkää törmätään perustavaa laatua oleviin kysymyksiin: Mikä on suurin mahdollinen luku? Mitä on mittaaminen? Missä tulevat vastaan tiedon ja maailman rajat? Mitä on haarautuminen? Mikä on järjestelmän ja yksityiskohdan suhde? Millainen on ääretön? Matkalla koukataan myös antiikin ajatteluun (Akilleuksen ja kilpikonnan paradoksi). Onkohan haukattu liiankin iso pala, kun kaikkia näitä kysymyksiä lähestytään samojen kansien välissä?
Laajarinne (myös filosofian opettajana) ja Luoma vaikuttavat ennen kaikkea ammattilaisilta. Välitöntä seikkailun hurmaa ei kuitenkaan aisti, mutta ehkä se syntyy jälkivaikutuksena pienen lukijan päässä (kirjan ensisijaiseksi kohderyhmäksi on ajateltu 6–9-vuotiaita). Tekijät luottavat valitsemansa lähestymistavan hienovaraisuuteen: kuin vaivihkaa he tuovat lapset perustavanlaatuisten käsitteiden eteen.
Siitä alkaa maailma, joka on mahdottoman suurta puutakin suurempi.
Veli-Matti Huhta
Teostyyppi: lasten romaanit / lasten sadut ja kertomukset / tietokirjat
Kustantaja: Gaudeamus
Onnimanni-numero: 2020/03