Savannin valtataistelut

9789510448069_frontcover_final

Erin Hunter: Uljasmaa: Hajonnut lauma (Bravelands: Broken Pride, 2017). Suom. Ulla Selkälä. WSOY 2020. 320 s.

Uljasmaa on Soturikissat-sarjasta tunnetun Erin Hunterin uusin eläinsankareista kertova kirjasarja. Peitenimen takaa löytyy seitsemän brittiläisen ja yhden amerikkalaisen kirjoittajatiimi. Hajonnut lauma on sarjan ensimmäinen osa.

Tapahtumat sijoittuvat Afrikan savannille. Leijonanpentu Peloton karkotetaan laumastaan, kun kilpailija tappaa sen isän, joka on lauman johtava uros. Pennun pelastukseksi koituu lähistöllä asuva paviaanilauma, joka ottaa sen suojiinsa. Osa paviaaneista ei hyväksy Pelotonta ja se joutuu taistelemaan asemansa puolesta.

Peloton ystävystyy kirjan toisen päähenkilön, paviaani Okan, kanssa. Oka yrittää saada hyvän aseman laumassa, jotta saisi haluamansa puolison. Tilanne kääntyy pian synkäksi, kun lauman johtaja murhataan ja laumassa alkaa valtataistelu. Oka ja Peloton joutuvat vaaraan. Paviaanilauman hierarkiasta ja taisteluista kertova juoni on kirjan parasta antia.

Kolmas päähenkilö on nuori norsu Taivas, joka näkee vaelluksellaan uhkaavan ennenäyn. Taivas on vain vähän tekemisissä kirjan muiden päähenkilöiden kanssa ja sen tarina jää kirjan muita juonikuvioita ohuemmaksi. Loppu jää osin avoimeksi, sillä seikkailut jatkuvat.

Työryhmä kirjoittaa sujuvasti. Kirjan huono­na puolena on kuitenkin omaperäisyyden puu­te. Hajonnut lauma muistuttaa liikaa Walt Disneyn Leijonakuningas-elokuvaa sekä henkilöiden että juonen osalta. Etenkin Pelottoman tarinalla on paljon yhtäläisyyksiä elokuvan kanssa.

Kirja on enimmäkseen kevyttä luettavaa ja siinä on huumoria. Uljasmaa ei kuitenkaan ole mikään savanni-idylli. Teoksen synkempien sävyjen ja väkivallan takia sitä ei voi suositella alle 10-vuotiaille.

Emma Kaukiainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: