Hannele Lampela: Talventaian tarinoita: Lumikuningattaren lumous. Otava 2020. 265 s.
Kun tammikuussa saimme oikein kunnolla lunta, mikäpä olisi ollut sopivampaa kuin syventyä tarinaan, jossa Lumikuningatar taikoo talven keskelle kesää. Lumen maaginen kyky muuttaa todellisuus tyystin toisenlaiseksi on yksi fantasiakerronnan voimallisimmista topoksista. Sitä ovat käyttäneet muiden muassa C. S. Lewis, Zacharias Topelius ja tietenkin H. C. Andersen, jonka satuun lumikuningattaresta Hannele Lampelan fantasiasarjan avausosa pohjautuu.
Lumikuningatar kuuluu lempisatuihini, ja lyhentämättömänä Maila Talvion käännöksenä se on edelleen huikea lukuelämys. Lampela on valinnut kirjaansa sadusta tärkeän ytimen eli Gerdan hellittämättömän rakkauden ystäväänsä kohtaan. Lampela on nimennyt sankarin Gretaksi Hannu ja Kerttu -satuun viitaten, ja kenties myös kunnianosoituksena aikamme rohkealle lapsisankarille Greta Thunbergille.
12-vuotiaan Gretan ja hänen pikkuveljensä Kain koti on riitaisa ja isä väkivaltainen. Eräänä yönä Kai katoaa ja isosiskon on aika siirtyä fantasiamaailmaan – vaatekaapin kautta, kuinkas muuten. Greta päätyy Talventaian maailmaan, jossa hänestä aletaan kouluttaa Tarinankertojain Killan jäsentä. J. K. Rowlingin taikakoulua vastaava Killan koulu on valikoinut maailman lupaavimmat lapset kokelaikseen.
Tarinan punominen entisistä tarinoista on sikäli oikeutettua, että useimmiten tarinat rakentuvat entisten päälle. Satujen tai myyttien toistaminen tuo uuteenkin tarinaan arkkityyppistä voimaa, mutta liian selvä ideoiden kopioiminen latistaa. Gretaa kuljetetaan uuteen taikuuselämään samaan tapaan kuin Harry Potteria: hankitaan kaupoista tarvikkeita, tutustutaan höpsöön päämaagiin, ihmetellään orjien asemassa olevia koulun palvelijoita jne.
Uutta Lampela luo siinä, että koulussa todellakin paneudutaan tarinankertomisen olemukseen, minkä voi rinnastaa sanataidekasvatukseen: ”Sinä siis saat idean ja jos hyvin käy, se johtaa inspiraatioon. Se on omanlaisensa luonnonvoima. Se, miten tarinat syntyvät ja miten ne kuolevat, niitä johdattelee sama mahti kuin kaikessa muussa, mitä maailmassa on”.
Toivottavasti aihetta käsitellään konkreettisemmin seuraavissa osissa. Tässä avausosassa pääpaino on siinä, että Greta löytää ratkaisevalla hetkellä isänsä negatiivisen vaikutuksen sisältään, mikä tekee hänestä kyllin vahvan voittamaan Lumikuningattaren.
Maria Ihonen
Teostyyppi: lasten romaanit
Kustantaja: Otava
Onnimanni-numero: 2021/01