Satuja, riimejä ja kosketusta

hattaratuuli

Nora Lehtinen & Jenni Skyttä-Forssell: Hattaratuuli. Piirretään satuja iholle. Kuv. Reetta Niemen-sivu. Karisto 2021. 32 s.

Kosketus sopii luontevasti rauhoittavaan satuhetkeen. Nora Lehtisen ja Jenni Skyttä-Forssellin kokoelmasta löytyy lyhyitä runotarinoita, joihin on liitetty ohjeistus, kuinka tarinoita voi sivellä lapsen selkään. Tekijät korostavat, että lapselta on aina kysyttävä lupa kosketukseen.

Pääosin kosketusohjeet ja tarinat kulkevat mallikkaasti, erityisesti nimisadussa ”Hattaratuuli” sekä sadussa ”Lentoretki”. Kosketus ohjaa lapsen ja aikuisen mielikuvitusta herättelevään lukutapaan. Saduille voi helposti keksiä jatkoa ja kehitellä li-sää omia kosketusohjeita. Satuseikkailut ovat sopivan pituisia. 16 tarinaa johdattavat lapsen riimittelyn periaatteisiin ja innostavat omien riimien tekemiseen.

Reetta Niemensivun kuvitus tukee tarinoita: se avaa maisemia keveästi ja lempeästi.

Runomuotoiset sadut toimivat myös sellaisenaan, ilman satuhierontaa. Tarvittaessa saduista saa leikkiohjeet toiminnalliseen tuokioon. Tähän sopivat erityisesti ”Satumetsän parkkipaikka” ja ”Eläinten avaruusseikkailu”.

Mia Lempinen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: