Säeromaani aikuistumisesta

pontto_kp

Kirsti Kuronen: Pönttö. Karisto 2017. 86 s.

Kirsti Kurosen säeromaani Pönttö koostuu sarjallisesta kokonaisuudesta, jossa yksittäiset runot ja säkeet luovat fragmentaarista tarinallisuutta. Kenties runouden ja proosan piirteitä yhdistelevä teos voisi olla yksi mahdollinen tapa avata nuorille lukijoille ovet runouden maailmaan. Proosamaisten, kertovien runojen seuraaminen on helppoa, mutta samalla lukijalla on mahdollisuus nauttia kielen joustavuudesta ja omaperäisyydestä.

Kuronen tunnetaan ennestään runsaasta runo- sekä lasten- ja nuortenkirjatuotannostaan. Hänen edellinen runoteoksensa Humina (Sanasato, 2016) on tunnelmaltaan hyvin samankaltainen teos kuin Pönttö. Molemmat sijoittuvat keväisiin tunnelmiin ja keskittyvät nuoruuden kuvaukseen. Pönttö on Huminaan nähden nuorekkaampi ja tarinallisuutensa vuoksi suljetumpi teos.

Pöntön päähenkilö on nuori Luna, joka pitää tanssista ja valokuvauksesta. Teoksessa on samanaikaisesti useampia päällekkäisiä tarinalinjoja, jotka teemallisesti kietoutuvat toisiinsa. Lunan isä virittää pihaan linnunpöntön, jonka sisällä oleva kamera kuvaa lintuperheen elämää ja linnunpoikasten kasvua. Pöntön tapahtumien seuranta ja Lunan itsereflektointi on yksi osa kokonaiskuvaa.

Lintumotiivi on tuttu myös muista nuorten tyttöjen kasvukertomuksista. Toinen irrallisempi linja liittyykin kirjallisuuden tyttöyden kuvauksiin. Teos viittaa nimeltä muutamiin kotimaisiin kirjailijoihin, kuten Vilja-Tuuliaan, Toveen ja Monikaan. Kirjailijoita kutsutaan ystäviksi. He tukevat ja kantavat yli vaikeidenkin aikojen.

Oleellinen teokseen jännite syntyy, kun Lunan poikaystävä haaveilee pääsevänsä Lunan pöksyihin, mutta Luna ei taida olla vielä aivan valmis. Neitsyyden menetys vertautuu aikuisuuden rajan ylittämiseen.

Kurosen romaani kertoo kauniisti ja avoimesti aikuisuuden kohtaamisesta. Onko se vain lapsellisista estoista luopumista vai omien tukipilareiden rakentamista?

Herkät ja moni-ilmeiset säkeet yhdistettynä teini-iän pakokauhuun ja itsenäistymisahdistukseen tuottavat tyynnyttävästi vaikuttavan tunnelman. Teos tuntuu sanovan, ettei kaikkeen tarvitse olla saman tien valmis. Aika kypsyttää.

Emmi Ketonen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: