Runsas kattaus filosofian historiaa

Filosofia aloittelijoille

Richard Osborne & Ralph Edney: Filosofia aloittelijoille (Philosophy for Beginners, 1991). Suom. Risto Koskensilta. niin & näin 2019. 186 s.

For Beginners -sarja on jo klassikoksi muodostunut, alkujaan englantilainen konsepti: eri tiedonaloja tehdään sarjakuvamuodon avulla helposti lähestyttäviksi. Varhainen hitti oli Marx for Beginners (1976).

Richard Osborne seuraa länsimaisen ajattelun kehitystä Kreikasta Ranskaan, esisokraatikoista jälkistrukturalisteihin. Filosofian suuri kertomus tiivistyy ihailtavan kompaktilla tavalla. Ralp Edneyn kuvitustyyli on itse asiassa aika kuiva, mutta toisaalta se sopii tähän yhteyteen. Ajatukselle jää tilaa, ja se lienee filosofiaa käsittelevässä teoksessa olennaista – ja kukapa unohtaisi esimerkiksi kohtauksen, jossa Repe Sorsa ja preussilainen valtakunnankotka keskustelevat Hegelin järjestelmästä!

Kirjaa voisi luulla kepeäksi ja vitsikkääksi, mutta sitä se ei ole. Vitsejä ei myöskään jää kaipaamaan; filosofian historia vie mukanaan ilman niitäkin. Risto Koskensillan suomennos rullaa pääosin hyvin, vaikka joitakin outouksia tekstiin on jäänyt. Vähitellen voisi uskoa, että ”prince” tarkoittaa useimmiten ruhtinasta.

Aivan pienille filosofeille teos on liian vaikea, ja kyse ei olekaan lastenkirjasta. Filosofiaa opiskeleva teini saattaa innostua, ja varmasti myös teinin opettaja! Eniten tilaa aloittelijoiden filosofiassa saavat ne, joiden sitä olettaakin saavan, eli Aristoteles, Descartes, Locke, Kant, Hegel, Marx ja Nietzsche.

Filosofihakemistona kirja on hämmästyttävän kattava: mukana on esimerkiksi Giambattista Vico! Mitä lähemmäs nykyaikaa tullaan, sitä hajanaisemmaksi kertomus tietenkin muuttuu. Osbornen tarjoilema kuva filosofian historiasta (ja varsinkin yleisestä historiasta) on kovin suoraviivainen, mutta sekin puolustaa tässä yhteydessä paikkaansa. Koulussa opetetaan miten asiat ovat. Yliopistossa opetetaan, etteivät ne olekaan niin.

Alkuteos on ilmestynyt jo 1991. Kolmessa vuosikymmenessä ehtii tapahtua filosofiassakin, tuskin kuitenkaan mitään sellaista, mikä tekisi asioita yhtään helpommiksi.

Veli-Matti Huhta

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: