Rohkeasti omalla polulla

Liitopoika

Arja Puikkonen: Liitopoika. Karisto 2019. 138 s.

Kuka tahansa voi joutua koulukiusatuksi. Usein niin käy lapselle tai nuorelle, joka jollakin tavalla poikkeaa luokkakavereistaan. Tällainen on Arja Puikkosen nuortenromaanin Aku.

Taiteellinen poika harrastaa ompelua ja keppihevosia, eikä tästä syystä oikein istu perinteisen maskuliinisuuden ahtaaseen muottiin. Akua on kiusattu jo alakoulussa ja ongelmien toivotaan loppuvan koulun vaihtumisen myötä. Toisin kuitenkin käy. Pikkuhiljaa poika joutuu jälleen juorujen ja nimittelyn kohteeksi.

Aku saa onneksi voimaa keppareista ja niihin liittyvistä harrastusporukoista, joissa hänet hyväksytään omana itsenään. Akun kädentaidot saavat osakseen suorastaan ihailua. Askartelun lisäksi poika innostuu myös hevosten hoitamisesta ja niillä kilpailemisesta. Liitopoika-orista Aku löytää itselleen kuuntelijan. Sille voi jutella sellaisetkin asiat, joita ei tohdi kertoa kenellekään muulle. 

Puikkonen kuvaa uskottavasti koulukiusaamisen dynamiikkaa sekä aikuisten suhtautumista asiaan. Selväksi tulee, miten neuvottomia hyvääkin tarkoittavat aikuiset voivat olla. Koulun terveydenhoitaja kuittaa kiusaamisen vitsailuna ja kehottaa vain sietämään, rehtori puolustelee kiusaajia ja etsii syytä Akusta.

Tarinan loppu on kuitenkin toiveikas ja Akun fiksut lohkaisut tuovat mukaan ripauksen huumoria. Itseen ja omaan tekemiseen uskomisen voimakas viesti antaa lukijalle hyvän mielen.   

Avartavaa luettavaa ovat myös keppariharrastukseen liittyvät osuudet. Aihetta käsitellään sopivan yksityiskohtaisesti, eikä haittaa ollenkaan, vaikka perustiedot keppareista olisivat vaatimattomat. Lisätietoakin tekee mieli hankkia. Aloittaa voi vaikka loppukiitoksissakin mainitusta Selma Vilhusen dokumenttielokuvasta Hobbyhorse Revolution.

Liitopoika on miellyttävän nasevasti kirjoitettu ja sujuvalukuinen. Kertovaan perustekstiin tuovat vaihtelua muutamat keppihevoskuvaukset sekä näytelmädialogin muotoon kirjoitetut Akun keskustelut vanhempiensa kanssa. Perhetilanteet näyttävät tehokkaan välähdyksenomaisesti, miten hankalaa ja kuumottavaa kiusaamisesta keskusteleminen voi olla.

Marjo Jääskä

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: