Rakkautta lumimyrskyssä

9789510418956_frontcover_final

John Green, Maureen Johnson ja Lauren Myracle: Let It Snow – kolme talvista rakkaustarinaa (Let It Snow – Three Holiday Romances, 2008). Suom. Inka Parpola, Helene Bützow ja Kaisa Kattelus. WSOY 2016. 312 s.

Let It Snow on John Greenin, Maureen Johnsonin ja Lauren Myraclen kirjoittama nuorille suunnattu novellikokoelma. Kirja kertoo kolme toisiinsa linkittyvää tarinaa nuorten rakkaus- ja ystävyyssuhteista ja hauskoista sattumuksista pikkukaupungissa lumimyrskyn keskellä joulun alla.

Jokainen Let It Snow’n tarinoista on eri kirjailijan kirjoittama, mutta tarinat nivoutuvat yhteen. Kirjailija John Green tunnetaan mm. teoksesta Tähtiin kirjoitettu virhe. Maureen Johnson ja Lauren Myracle ovat menestyneet nuortenkirjailijoina Yhdysvalloissa, mutta heidän tuotantoaan ei ole ennen suomennettu.

Maureen Johnsonin novellin Jubilee Express päähenkilö Jubilee aikoo matkustaa junalla joulunviettoon. Lumimyrskyn takia hän jää jumiin Woffle House -kuppilaan, jossa hän tapaa kiinnostavan miehen.

John Greenin novelli Lumienkeli-ilmiö kertoo kaveruksista, jotka yrittävät päästä myrskyn halki viettämään iltaa Woffle Houseen. Matkalla he kohtaavat kaikenlaisia kommelluksia ja uusia ihmisiä eikä romantiikkaakaan jää puuttumaan. Green on tunnettu siitä, että hän kuvaa vakavia aiheita (itsemurha, syöpä, syyllisyys), mutta yhdistää tarinoihin romantiikkaa ja ronskiakin huumoria. Hänen tyylinsä on vedonnut sekä nuoriin että aikuisiin lukijoihin. Lumienkeli-ilmiö on Greenin muuta tuotantoa keveämpi ja romanttisempi.

Lauren Myraclen kirjoittaman Sikojen suojeluspyhimys -novellin päähenkilö Addie on eronnut poikaystävästään ja suututtanut ystävänsä itsekeskeisyytensä takia. Novelli on kirjan heikoin ja kärsii ennalta-arvattavuudesta siksi, että osa sen juonesta on jo paljastunut aiempien novellien tapahtumissa.

Let It Snow’n heikkoutena ovat ennakoitavat käänteet ja paikoin liian siirappiseksi menevä romantiikka. Onneksi huumori ja lämmin tunnelma pelastavat paljon. Tarinoiden limittyminen tuo uusia näkökulmia tapahtumiin. Parhaiten Let It Snow sopii romantiikasta pitäville nuorille lukijoille talvi-illan viettoon.

Emma Kaukiainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: