Rakkautta koronan aikaan

Bertin epätoivopäiväkirja

Sören Olsson & Anders Jacobsson: Bertin epätoivopäiväkirja (Berts desperata dagbok, 2021). Kuv. Rebecka Neumann. Ruotsista suom. Mirka Maukonen. Avain 2022. 132 s.

Tässäpä kiinnostava kirjallinen kokeilu. Suositun ruotsalaisen nuortenkirjasarjan tekijät ovat palanneet pienen tauon jälkeen Bert-kirjojen pariin. Puhutteleeko 35 vuotta sitten perustetun nuortenkirjasarjan konsepti yhä nykylukijoita?

Sarjan suomentaminen alkoi 1992. Edellisen osan suomennoksestakin on kulunut jo 15 vuotta: Bert ja kylmä sota jäi ainoaksi Kwok-Hei Makin kuvittamien manga-Bert -kirjojen suomennoksista. Ehkä tyyli ei siinä kohtaa uponnut suomalaisiin lukijoihin? Ruotsissa näitä manga-Bertejä on kuitenkin ilmestynyt jo 13 osaa.

Nyt mangatyyli on jätetty taakse ja epätoivo nousee ajankohtaisesti koronapandemiasta. Yläkouluikäinen Bert on saanut viriteltyä suhdetta koulun upeimman tytön kanssa, kun hän aivastaa ja joutuu kahdeksi viikoksi karanteeniin juuri kun luvassa olisi ollut pussailua. Bert kehittelee ystävineen epätoivoisia pako- ja tapaamisyrityksiä. Ikäsuositus 9–12 vuotta on osuva. Alakouluikäisten lisäksi kirjaa voi suositella myös kevyempiä kirjoja etsiville yläkoululaisille ja kirjan pöljä eritehuumori naurattaa jopa aikuista.

Kirjassa on kuvitusta Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjojen tapaan. Mirka Maukosen suomennos on sujuva.

Mikko Saari

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: