Rakkautta aikuisuuden kynnyksellä

Rakas Natasha

Marja-Leena Tiainen: Rakas Natasha. Myllylahti 2019. 200 s.

Facebookin kirjallisuuden ystävät -ryhmässä kyseltiin taannoin suosituksia ammatillisen opetuksen pakollisen kirjallisuuskurssin romaaneiksi. Kotimaisia nuorten aikuisten kirjoja ehdotettiin vain yhden käden sormilla laskettava määrä. Lähes heti aloitettuani Marja-Leena Tiaisen uuden nuortenromaanin lukemisen ajattelin, että tässä se kaivattu teos nyt on: sopivasti jännitystä, arjen iloja ja murheita, rakkautta ja seksiäkin!

Tapahtumat sijoittuvat, kuten usein aiemminkin Tiaisen romaaneissa, Joensuuta muistuttavaan kaupunkiin. Päähenkilö on juuri 18 vuotta täyttänyt Joel, joka on saanut hiljattain ajokortin. Hän opiskelee turvallisuusalaa ja on kesätöissä vartiointiliikkeessä. Suhteet äitiin ja isäpuoleen ovat hyvät ja muutkin sukulaiset ovat mukavia, kunnes äkkiä kaikki muuttuu.

Yllättäen Joelin biologinen isä, Turkka, jota poika on tavannut elämänsä aikana vain pari kertaa, ottaa yhteyttä ja haluaa alkaa tapailla säännöllisesti. Käy ilmi, ettei isä ole elämäntavoiltaan mikään mallivanhempi.  Joel joutuu kokemaan outoja tapahtumia ja jopa kauhunhetkiä, joissa liikutaan lain ja järjestyksen kaltevalla pinnalla.

Jumalaisen kaunis ja salaperäinen Natasha saa Joelin rakastamaan täydestä sydämestään mutta rakkaustarinalla on onneton loppu ja pojan sydän särkyy. Lukijan sympatiat ovat jo ennen Natashaa Joelin seurassa viihtyneen viehättävän ja luotettavan Pinjan puolella.

Biologisen isän yllättävän kuoleman jälkeen Joel saa uusperheen: pojan suhde leikki-ikäiseen pikkuveljeen Antoniin on harvinaisen kypsä ja aikuismainen.

Jäin kaipaamaan hieman nuortenkirjamaisempaa kompleksisuutta sekä päähenkilön tekemien analyysien rinnalle runsaampaa toiminnan ja viettien kuvausta. Välillä dialogi kuulosti hieman paperiselta.  Sen sijaan karjalaiset mie- ja sie-muodot sopivat lauseisiin luontevasti.

Terhi Laitinen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: