Punaiset tytöt sisällissodassa

9789510429587_frontcover_final

Laura Lähteenmäki: Yksi kevät. WSOY 2018. 170 s.

Yksi kevät on historiallinen nuortenromaani, joka sijoittuu Suomen sisällissotaan 1918. On hienoa, että myös nuortenkirjailijat ovat uskaltaneet tarttua vaikeaan aiheeseen. Nuoret punaiset naiset ovat jääneet aiemmin sisällissotaa käsittelevässä kaunokirjallisuudessa täysin marginaaliin. Anneli Kannon romaani Veriruusut (Gummerus 2008) on yksi harvoista uranuurtajista.

Päähenkilöinä on viisi nuorta naista, tehtaantyttöjä, jotka erilaisine tarkoitusperineen päätyvät punaisten riveihin hoitamaan haavoittuneita. Romaanin alussa tytöt saapuvat vallatulle huvilalle, joka toimii punaisten kenttäsairaalana. Ilman minkäänlaisia ensiaputaitoja tytöt päätyvät verisen sodan keskukseen. He elävät jatkuvassa epätietoisuudessa ja painostavan hiljaisuuden keskellä. Koskaan ei voi tietää, kuinka lähellä vihollinen liikkuu.

Lopulta valkoisten rintama tavoittaa tyttöjen olinpaikan. Heidän on joko kohdattava vihollinen tai peräännyttävä. Tytöt asetetaan tilanteeseen, jossa heidän todellinen luonteensa joutuu koetukselle. Kuka on valmis tarttumaan aseeseen, kuka ei?

Myöhemmin tyttöjen tiet eroavat. Osa päätyy piileskelemään, osa antautuu ja löytää uuden suunnan elämälleen. Kun sota on viimein ohi, on vaikeaa mutta ilmeisen välttämätöntä antaa anteeksi tehdyt teot.

Laura Lähteenmäki menee romaanissaan nuorten naisten pään sisälle. Hän näkee, miksi toisen täyttää viha ja miksi tämä haaveilee ylenevänsä upseeriksi, ja kuvaa ymmärtäväisesti, miksi toinen on valmis uhraamaan kunniansa sodan keskellä.

Romaani on intensiivisesti mutta herkästi kirjoitettu. Tekstissä on kireä jännite, joka tuntuu voivan purkautua milloin hyvänsä. Tyttöjä kuvataan samanveroisesti, jokainen heistä ansaitsee lukijan empatiat.

Teos näyttää, miten tehtaantyttöjen köyhyys tai aatteellisuus ajaa heidät sotaan ja miten viattomilta vaikuttavat tytöt ovat oikeasti ajattelevia tyttöjä. Mutta luopuvatko he tavoitteistaan liian helposti? Lopputulos on turhankin sovitteleva ja esittää tyttöjen aiemmat valinnat harkitsemattomina.

Emmi Ketonen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: