Pontimena tiedonjano

mansikkamysteeri

Jukka Laajarinne & Mari Luoma:
Mansikkamysteeri. Tarina tiedon etsimisestä.
Gaudeamus 2022. 48 s.

Mansikkamysteeri on mehevä kertomus luotettavan tiedon rakentamisesta ja kriittisestä ajattelusta. Puunrungon pikkuotusten maailmaan jysähtää uutinen myrkkymansikoista, ei siis kannata syödäm niitä. – Ihanko totta? Tästä lähdetään koostamaan luonnontieteellisen tutkimuksen menettelytapoja.
Kirjailija, matemaatikko Jukka Laajarinne projisoi lapsen maailmaan tutkimuksen vaiheita: tiedon keruuta, dokumentointia ja arviointia. Otukset havainnoivat, merkitsevät muistikirjaan ja miettivät, erottaen sattumanvaraiset arvuuttelut loogisista päätelmistä. Tehtävät johdattavat väittelyyn, pohdintaan ja kokeisiin. Kuvittaja Mari Luoma vie juonta ilmeikkäästi eteenpäin intensiivisillä väreillään ja muodoillaan.
Tiedon luotettavuus on ajankohtaista kriisien, ristiriitaisen informaation ja huhujen keskellä. Tähän maaperään Laajarinne kylvää asioiden kyseenalaistamista, kriittisen ajattelun perustaa. Samalla käy ilmi maailman monimutkaisuus ja asioiden kietoutuminen toisiinsa. Palapelin rakennus kysyy sitkeyttä, kun pitää tehdä ja ajatella ihan itse.
Testilukijani, 9-vuotias Evian, piti kirjaa hauskana ja jännittävänä: ”Kuvat on todella hyviä, ja kiva, että niitä on joka sivulla. Kuvat auttaa lukemista ja näkee miltä tyypit näyttää.”
Mansikkamysteeri on tekijöidensä kolmas, itsenäinen tuotos. Filosofis-matemaattinen Mahdottoman suuri puu (2020) vei äärettömän ihmettelyyn, ekologinen Kadonneen madon jäljillä (2021) uppoutui luonnon monimuotoisuuteen.
Tekijät, Helsingin yliopiston Tiedekasvatuksen ideointiryhmä ja Gaudeamus ovat tuottaneet asiantuntevan lasten tietokirjojen trilogian. Mansikkamysteeriä voi lukea värikylläisenä kuvakertomuksena, mielikuvitushahmojen seikkailuna tai johdatteluna tiedon luotettavuuden arviointiin tutkimuksen keinoin. Kognitiivisia täkyjä on kaikkialla, joten tämä mansikka maistunee myös vanhemmille yhdessä lasten kanssa. Kun kirjan on kerran avannut, pitää se otteessaan loppuun asti.

Ilta-Kanerva Kankaanrinta

Teostyyppi: /
Kustantaja:
Onnimanni-numero: