Perhepulmia

9789513193485_frontcover_final

Henna Helmi: Nellyn uudet kuviot. Kuvitus Reetta Niemensivu. Tammi 2017. 160 s.

Henna Helmi on aiemmin kirjoittanut nuortenkirjasarjaa luistelua harrastavasta Miisasta. Nellyn uudet kuviot aloittaa uuden, muodostelmaluistelun maailmaan sijoittuvan sarjan. Alakouluikäisille suunnatuissa kirjoissa on takakannen mukaan tarkoitus kierrättää päähenkilön paikkaa IceLove-joukkueen tytöltä toiselle. Ensimmäisessä tarinassa valokiilaan pääsee joukkueen uusin jäsen Nelly.

Nellyn elämä on mullistunut, sillä vanhemmat ovat eronneet, ja tyttö on joutunut muuttamaan uudelle paikkakunnalle isän, äitipuolen ja pikkuisen velipuolen kanssa. Koulussa Nellyä ei huomata, eikä tyttö tunne uutta asuntoa kodikseen tai ihmisiä ympärillä omaksi perheekseen. Nellyn ja pikkuveljen yhteisessä huoneessa roikkuvat ikkunoissa muumiverhot ja äitipuoli-Saanan makkarakeitto maistuu pahvilta.

Vierailu äidin luona, vanhassa kodissa, ei sekään tee Nellyä täysin tyytyväiseksi. Äiti ehtii hetken olla läsnä, mutta uppoutuu sitten työhönsä kuten ennenkin. Tyttö tajuaa myös, että elämä menee eteenpäin, kaikki muuttuu, eikä vanhaan enää ole paluuta.

Onnekseen Nelly keksii oman harrastuksen. Tyttö pyrkii paikalliseen muodostelmaluistelujoukkueeseen ja tulee valituksi. Ryhmän hyvä henki ja joukkueen mukavat tytöt saavat elämän maistumaan paremmalta, vaikka huonouden ja ulkopuolisuuden tunteita ei voi jäälläkään täysin välttää.

Henna Helmin Miisa-kirjoissa parasta on lasten ja nuorten elämän luonteva kuvaus. Myös henkilöhahmojen ajatuksia ja tunteita on käsitelty uskottavasti. Nopeasti kuohahtavat tunteet ja niiden monimutkaisuus ovat keskiössä myös uudessa kirjassa. Tarina kuvaa koskettavasti uusperheen haasteita ja perhesuhteiden haparoivaa muotoutumista.

Kirjan on kuvittanut Reetta Niemensivu. Ilmeikkäät hahmot tukevat hyvin kerrottua, ja varsinkin luisteluun liittyvissä kuvissa on kivaa kuhinaa. Kuvia on kohtuurunsaasti, mutta enemmänkin niitä voisi olla. Erityisesti jäin kaipaamaan kuvaa, jossa äitipuoli Saanan kasvoilla olisi jokin muu kuin tyytymättömyyttä tai suuttumusta kuvastava ilme.

Marjo Jääskä

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: