Peippo vai varpunen?

kiehtovatlinnut_500px

Lauri Lajunen, Jouni Pursiainen, Esa Hohtola & Jari Peltomäki: Kiehtovat linnut. Faktaa ja visailua koko perheelle. Docendo 2016. 204 s.

Kiehtovat linnut tietää kertoa, että maailmassa on 9740 lintulajia, joista Suomessa 471. Suomen runsain lintulaji puolestaan on hyttysiä syövä pajulintu, joita meillä pesii  7-11 miljoonaa paria, ja siemeniä ravinnokseen nauttiva peippo toiseksi runsain.

Ja kun jouluna laulamme varpusesta ja pienestä veljestä suomalaisten ehdottomassa suosikkijoululaulussa, sopii muistaa, että ruskeankirjava varpunen on mahdollisesti runsain lintulaji maailmassa.

Suomessa suurin lintujen levinneisyyteen vaikuttava syy on metsänhoito, joka vähentää linnuston määrää. Lajeja vähenee tai katoaa myös metsästyksen kautta. Tällä hetkellä harvinaisin on kattohaikara, joka on pesinyt Suomessa vain kerran.

Konsulttinani toiminut biologi piti kirjaa mielenkiintoisena, joskin jäi kaipaamaan punaista lankaa. Kirja keskittyykin paljolti ilmiöihin ja ehkä eri-ikäisten lukijoiden mielen kiinnittävätkin erilaiset asiat. Itseäni kiehtoivat erilaiset pariutumisjärjestelmät, joissa sekä naaraille että koiraille on monipuoliset osansa ja tehtävänsä. Ja ainakin tällaiselle humanistille, joka vasta viisikymppisenä on oppinut erottamaan variksen harakasta, tarjoaa Kiehtovat linnut uteliaisuutta herättävän tutkimusmatkan siivekkäitten maailmaan.

Joitakin käsitteitä olisi voinut avata, kuten lintujen parimäärä tai pesäjättöinen lintu, joka kyllä selitetään, mutta vasta sivulla 158, vaikka sana tulee vastaan jo aiemmin sivulla 62.

Terhi Laitinen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: