Anne-Maija Aalto: Korento. Otava 2020. 387 s.
Korento on vaikuttava teos ihmisoikeuksista ja elämästä tuhon keskellä. Anna-Maija Aalto on julkaissut aiemmin nuortenromaanin Syvään veteen (2016).
Aalto käsittelee kirjassa hyvin ihmisoikeuksia kuten sananvapautta ja tasa-arvoa. Juonessa on viitteitä toisen maailmansodan tapahtumista ja ajankohtaisista nykyajan ihmisoikeusrikkomuksista muun muassa Kiinassa ja Venäjällä.
Tarina sijoittuu ydintuhon jälkeiseen tulevaisuuteen. Kiinalais-venäläinen kauppaliitto on valloittanut Japanin ja alistanut alkuperäisen väestön. Syrjityillä ulkokansalaisilla ei ole oikeuksia mielipiteisiin, vapaaseen liikkumiseen ja lukutaitoon.
18-vuotiaat Satomi ja Mei asuvat ulkokansalaisten internointikylässä. Pula rahasta ja ruoasta saa Mein lähtemään kylästä kauppaliiton komentajan jalkavaimoksi. Satomi huolestuu, kun Meistä ei kuulu lähdön jälkeen mitään. Hän alkaa selvittää ystävänsä kohtaloa, ja hänelle paljastuu kauheita asioita.
Satomi harkitsee kapinalliseksi ryhtymistä. Pelissä on kuitenkin paljon. Kapinointi voi johtaa kidutukseen tai kuolemaan. Kirjassa eläydytään hyvin elämään pelon keskellä. Monet haluavat silti uskoa tulevaisuuteen.
Kirjaa ei voi suositella alle 16-vuotiaille, sillä teoksessa on raakoja kohtauksia kuten kidutusta. Muutamat kohtaukset järkyttävät aikuistakin lukijaa. Kustantajan olisi siksi kannattanut luokitella teos aikuisten kirjaksi. Tällä hetkellä teoksella on kaksoisluokitus nuorten ja aikuisten kirjana ja se on laitettu kustantajan mainoskatalogissa nuorten kirjojen joukkoon.
Vakavista teemoista huolimatta kirjassa on kevyempiäkin kohtia. Satomin rakkautta hänen läheisiä käsitellään koskettavalla tavalla. Vaikeuksien keskelläkin ihmiset löytävät voimaa toisistaan. Korento on erittäin hyvin kirjoitettu. Sen kieli on kaunista ja tarina vavahduttavan hieno.
Emma Kaukiainen
Teostyyppi: nuorten romaanit
Kustantaja: Otava
Onnimanni-numero: 2021/01