OUTOJA TOTUUKSIA

yli_1000_allottavaa_kammottavaa_mutta_todellista_faktaa08184

John Guest: Yli 1000 ällöttävää, kammottavaa, ällistyttävää & outoa, mutta todellista faktaa (Over 1000 facts that are freaky, scary, mindblowing & strange but true, 2007). Suom. Tommi Järvinen. Gummerus 2017. 224 s.

Ihminen on ihmeellinen. Aloitetaan aivoista: niiden läpi virtaa minuutissa lähes litra verta. Mutta räkiä ei kovin sovi, sillä siitä saa mojovan ylinopeussakon. Hirvein hajupommi puolestaan löytyy koirankakan ja mädän sipulin yhdistelmästä.  Entä miljoona pölypunkkia punkassa? – lorua, sanoo punkkitutkija-kamarikumppanini, monen muun suomalaiskollegansa kera.

Selviääpä kirjasta sekin, mitä yhteistä on miehen parralla ja linnun sulalla.

Joskus terveestä tulee sairas. Silloin oksennusresepti on paikallaan.

Entä olisiko ällöttävää ajatella, että lapsenlasta hoidettaisiin lehmän syljestä tehdyllä antibiootilla? Siinä on miettimistä. Työn puolesta paljon lukevana minua arveluttaisi hieroa silmiin likinäön hoitoon muinoin käytettyä hunajan ja kilpikonnan aivojen sekoitusta.

Luonto se vasta outo onkin. Sitä ovat yrittäneet panna järjestykseen niin hyväntekijät, hirmuhallitsijat kuin kohtuuttomat kuninkaallisetkin, tai ne, jotka ovat sitä mieltä, että lehmänlanta on tulevaisuuden talonrakennusaine. Onnella ovat monet rikastuneet, mutta helpoimmin kultaan pääsee käsiksi pulahtamalla mereen. Kannattaa silti varoa meduusaa.

Kirjan rakenne on tietoiskumainen, ja tämä ratkaisu toimii, kun aiheita on niin monilta eri elämänalueilta. Mukana on myös paljon valokuvia, mikä on hyvä tehokeino.

Antoisaa ahmittavaa aikuisillekin.

Terhi Laitinen

Teostyyppi:
Kustantaja: