Opintomatkoja historiaan

hs_kilpajuoksu_rooman_halki_kansi

hs_kammion_kauhut_kansi_

Timothy Knapman: Historiaseikkailu – Kammion kauhut (Tomb of terror). Kuvitus Andrea da Rold. Suomentanut Anna-Reetta Sipilä. Lasten Keskus 2016.

Timohty Knapman: Historiaseikkailu – Kilpajuoksu Rooman halki (Race through Rome). Kuvitus Matteo Pincelli. Suomentanut Anna-Reetta Sipilä. Lasten Keskus 2016.

Lasten Keskuksen pelillinen tietokirjasarja, jossa tarina kootaan itse sivulta toiselle hypellen, alkoi kahdella matematiikkaseikkailulla. Nyt vuorossa ovat historiatietoja treenaavat ja kohentavat tarinat.

Kammion kauhut -kirjassa seikkaillaan muinaisessa Egyptissä, Kilpajuoksu Rooman halki puolestaan sijoittuu – kuten nimestä voi päätellä – antiikin Roomaan. Tarinoihin tutustutaan vastaamalla kirjan teemaan liittyviin kysymyksiin ja etenemällä vastausten mukaan. Kuhunkin kysymykseen annetaan kaksi tai tavallisimmin kolme vaihtoehtoa. Väärän vastauksen jälkeen lukija ohjataan takaisin kysymyssivulle yrittämään uudelleen.

Juoneltaan seikkailut ovat melko laimeita. Lisäksi lukijalta menee aika tavalla energiaa tehtävien pohtimiseen, ja siksi eivät yllättävät tai vaarallisetkaan käänteet tunnu kovin järisyttäviltä.

Molempien kirjojen heikkoutena on myös tuskastuttavan ylimalkainen käsitteistö. Jostakin omituisesta syystä hakusanoja ei ole aakkostettu, eivätkä ne tunnu olevan tarinan mukaan kronologisessakaan järjestyksessä. Tehtävien ratkaisujen tueksi tietoa etsiskelevä lukija joutuu haravoimaan hakusanoja – joita tosin ei ole edes kovin monta – täysin sattumanvaraisesti.

Kirjojen kuvitus on sarjakuvamaista, ja tyyliltään kirjat muistuttavat paljon toisiaan. Kokonaisuutena Kilpajuoksu Rooman halki on silti selvästi parempi. Ero muodostuu käsitteistöstä, joka Rooma-kirjassa antaa sopivalla tavalla apuja tehtäviin. Egypti-tarinan rakentaja taas joutuu turhan paljon luottamaan omiin historiatietoihinsa tai sitten puhtaasti arvailemaan vastaukset. Varsinkin jälkimmäinen etenemistapa alkaa turhauttaa nopeasti.

Matematiikkaseikkailuihin (ks. Onnimanni 3/16) verrattuina historiatehtävät ovat ehkä hitusen hankalampia, ja ollakseen mielekkäitä vaativat pohjatietoa kirjojen aihepiireistä. Aiheesta ennakolta tietävän ja keskusteluhalukkaan aikuisen kanssa tutkien tarinat kiehtovat silti hiukan nuorempiakin alakouluikäisiä. Historiainnostuksen herättelemiseen kirjat ainakin ovat paremmin kuin paikallaan.

Marjo Jääskä

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: