Opaskartta salaiselle saarelle

Salasaaren salaisuudet

Silja Sillanpää & Marja Siira: Salasaaren salaisuudet. WSOY 2021. 36 s.

Salasaaren salaisuudet on samaa tarinaperhettä Silja Sillanpään ideoimien Pikku Kakkosen Salasaaren seikkailijat -tv-sarjan ja Yle Areenasta löytyvän dramatisoidun Salasaaren tarinat -luennan kanssa. Kuvakirja taustoittaa Salasaaren elämää kuvin, kartoin, tehtävin ja pienin anekdootein ja kutsuu mukaan seikkailuun.

Salasaari on täysin eristyksissä keskellä merta sijaitseva eriskummallinen saari, joka houkuttelee puoleensa eritoten seikkailijoita. Saaren veikeään henkilökaartiin kuuluu muun muassa kirsikankukkatukkainen Mummu Puu, tutkimusmatkailija Juju, muodonmuutoksiin taipuvainen muutosmies VaraVara sekä majakastaan muita tarkkaileva ylikyylä Maja-Akka.

Pikku Kakkosen seikkailussa lapset pääsevät vierailemaan Salasaarella ja ratkomaan arvoituksia yhdessä saaren asukkien kanssa. Kuvakirjan päähenkilön, Edlan, seikkailut tarjoavat ikään kuin opaskartan, jolla lukija johdatetaan Salasaaren uumeniin. Teoksessa ei ole radion ääneenluentasarjan tapaan varsinaista juonta, vaan lukija tempaistaan mukaan saaren esittelykierrokselle.

Kuvakirja on mukavan toiminnallinen ja rohkaisee osallistumaan pulmien ratkaisuun. Tekstiosuudet ovat lyhyitä. Pääpaino on jätetty Marja Siiran mainiolle kuvitukselle, joka piirtää Salasaaren yksityiskohdat tunnelmallisesti esiin. Tv-sarjan tyyli on selvästi haluttu säilöä myös kirjaan.

Kirjan parissa viihtyy vanhempikin lukija. Salasaari hauskuuttaa positiivisella asenteella. Konseptin rehtinä sanomana on rohkaista lapsia olemaan oman elämänsä seikkailijoita. Ihmisiä on monenlaisia, mutta kaikki ovat sopivia, kuten kirjassakin lauletaan.

Emmi Ketonen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: