Nollatoleranssi kiusaamiseen

piki

mun_ja_sun_juttu

Katri Kirkkopelto: Piki. Lasten Keskus 2016.

Mun ja sun juttu. Työryhmä Tiina Haapsalo, Katri Kirkkopelto, Laura Repo. Lasten Keskus 2016.

Yksi tämän syksyn suosikkipuheenaiheista on ollut kiusaaminen. Piki-kuvakirja ottaa osaa tähän keskusteluun pienten lasten osalta ja muodostaa yhdessä Mun ja sun juttu -oppaan kanssa työkalun kiusaamisen ehkäisemiseen kasvatuksen ammattilaisille. Pikin suuri koko mahdollistaa lukemisen lapsiryhmien kanssa, ja Katri Kirkkopellon värikäs, tunnekylläinen kuvitus vie tarinaa eteenpäin. Pikku lukija tunnistaa sujuvasti kuvista, miltä Pikistä ja sen kavereista tuntuu, ja seikkailuihin on helppo samaistua.

Se, että tarina on ajateltu luettavaksi useassa otteessa, näkyy tekstin määrässä.  Jokaisella aukeamalla,
joita on 16, on oma teemansa. Näitä ovat esimerkiksi paikka ryhmässä, kun ei pääse mukaan, kiusattuna oleminen, riidan ratkaiseminen yhdessä. Oppaassa teemoihin liittyy yhteistä pohdintaa ja toimintaa lapsen kanssa, näkökohtia kotiväelle ja ammattikasvattajille. Erikseen on otettu huomioon 2–4-vuotiaat, 5–6-vuotiaat ja  eskari/kouluikä. Kyseessä on siis tukeva  ja monipuolinen paketti.

Piki toimii kuitenkin myös pelkkänä kuvakirjana. Tarina kertoo yksinkertaisesti lapsen odotuksista, yrityksistä päästä ryhmän jäseneksi ja lopulta onnistumisesta. Lapsen on helppo seurata myötätuntoisesti Pikin kamppailua itsetuntonsa  ja oman paikkansa löytämisessä ja eläytyä päähenkilön pettymyksiin ja suruihin.  Kertomus luo lapselle myös turvaa ja toivoa: on olemassa Iso, jolla on lämmin syli ja joka osaa lohduttaa ja neuvoa. Lopulta Piki saa myös oman ystävän, Lumin. Voi vain toivoa, että tarinasta tulee totta mahdollisimman monelle lukijalle: että löytyy se syli ja tuki ja ystävä.

Maisa Tonteri

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: