Muuttuneessa maailmassa

9789511293644

K. K. Alongi: Kevätuhrit. Otava 2016. 303 s.
K. K. Alongi: Ansassa. Otava 2017. 297 s.

Kevätuhrit ja Ansassa ovat K.K. Alongin kirjoittaman trillerisarjan kaksi ensimmäistä osaa. Kirjoissa seurataan, miten joukko nuoria yrittää selviytyä kummallisen katastrofin jälkeisessä maailmassa. Outo kuolemanaalto on pyyhkäissyt maailmasta kaikki aikuiset ja suurimman osan lapsista ja nuorista. Jäljelle on jäänyt joitakin teini-ikäisiä, sekä heitä hiukan vanhempia nuoria. Kaikki eloonjääneet eivät kuitenkaan ole selvinneet tapahtuneesta vahingoittumattomina. Jotkut ovat oudosti halvaantuneet, toiset taas muuttuneet äärimmäisen aggressiivisiksi.

Ensimmäisessä osassa elämän murjoma punkkarityttö Jade, Kaivopuistossa asuva kaunotar Susette sekä urheilijapoika Tomi kohtaavat toisensa ja päättävät lähteä Helsingistä kohti pienempiä paikkakuntia. Nuoret järkeilevät, että elämä ilman sähköä ja vesijohtoa – jotka katastrofi on myös katkaissut –  olisi helpompaa vaikka järven rannalla tai maatalossa kaivon äärellä.

Matkalla kolmikko täydentyy vielä eläimiä ymmärtävällä hevostyttö Saralla, muita nuoremmalla, halvaantuneella Oliverilla sekä somalipoika Alilla. Reissu vaatii huimia selviytymistaitoja, rohkeutta ja kekseliäisyyttä. Ruoan, lääkkeiden, juomaveden ja monenlaisten tarvittavien varusteiden haaliminen kaupoista on vaarallista väkivaltaisesti käyttäytyvien poikaporukoiden vuoksi.

Toisessa osassa nuorten löytämään syrjäiseen turvapaikkaan saapuu ulkopuolisia, jotka päällisin puolin vaikuttavat luotettavilta, mutta käyttäytyvät välillä epäilyttävästi. Väkivaltaiset yhteenototkin jatkuvat, ja yhden sellaisen jälkeen joukko saa koulukiusatusta nettinörtti Jessestä uuden jäsenen. Mukanaan Jesse tuo myös kiväärinsä, joille myöhemmin löytyykin käyttöä.

Tarina päättyy todella koukuttavasti ja lukija jää ymmällään odottamaan jatkoa.

Kirjoittaja kuljettaa tarinaa jouhevasti eteenpäin. Luvut ovat napakan lyhyitä ja varsinkin toisessa osassa monen jakson loppuun on sommiteltu eteenpäin pakottava koukku. Tapahtumia kerrotaan vuorotellen eri hahmojen kautta, ja trilleriperinteiden mukaisesti vauhti pysyy mukavasti yllä. Uutta ja yllättävää tapahtuu jatkuvasti, uhkia nousee koko ajan, eikä tarina junnaa hetkeäkään tyhjäkäynnillä.

Taisteluja ja väkivaltaa on toisessa osassa hetkittäin väsyttävän paljon, ja uhka keskittyy aika paljon jo moneen kertaan koettuun juonen käänteeseen: uusien ihmisten tapaamiseen. Loppupuoli tarinasta tuntuu onneksi raikkaammalta.

Toinen osa on kirjoista toiminnallisempi, ensimmäinen taas moniulotteisempi ja hyytävämpi. Varsinkin Kevätuhrit-osassa kirjoittaja kuvaa taitavasti henkilöhahmoja, heidän taustojaan ja tunne-elämäänsä. Erityisen onnistunut on sijaisperheissä kasvaneen, tunteitaan kovan kuoren alle patoavan ja vain itseensä luottavan Jaden hahmo.

Tarinasta voi tietysti nauttia vain viihteenä ja jännittävän ajankuluna. Kirjat kuitenkin muistuttavat myös vaikkapa helpon ja vaivattoman nykyarjen arvosta sekä yhteistyön ja omien voimien löytämisen merkityksestä.

Marjo Jääskä

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: