Musikaalinen runoretki

danbrown_villisinfonia

Dan Brown: Villi sinfonia (Wild Symphony). Suom. Alice Martin, Sirkka-Liisa Sjöblom & Riina Vuokko. Kuv. Susan Batori. WSOY 2020. 38 s.

Bestselleristi Dan Brown, mm. Da Vinci –koodista tuttu, on tehnyt onnistuneen syrjähypyn lastenkirjallisuuteen. Villi sinfonia on multitaidekirja, joka riimirunojen ja kuvien ohella kutsuu myös ”tahtipuikon taikaan”, sillä siihen kuuluu kirjailijan säveltämä musiikkiteos.

Joka aukeamalla on yksi tai kaksi eläinaiheista runoa, jotka ainakin suomennoksina ovat rentoja, rytmikkäitä ja tarkasti riimiteltyjä. Brown tavoittaa eläinten olemuksen olipa kyseessä rauhallinen sinivalas tai riehakas villisika. Monessa runossa puhutaan äänistä ja kuuntelemisesta: ”loikkakoivet lammella / kurnuttavat kuorossa”, mutta joutsen ”kaipaa hiukan omaa aikaa, / nauttii hiljaisuuden taikaa”. Brown yllyttää katselemaan ”korvin avoimin”, keskittymään hetkeen ja hellittämään touhuilusta.

Runojen ohessa on kylteissä ”viisauksia” kuten: ”Joskus meitä pelottaa ihan hassuista syistä!” Samat asiat sisältyvät runoihinkin, joten osoittelu tuntuu turhalta. Sen sijaan Brownin musiikki, jonka voi ladata QR-koodilla tai netistä, täydentää hyvin runoja. Se on perinteisen kuvailevaa, joten kyllä kuulee, kun kengurut pomppivat. Monet orkesterit ympäri maailmaa ovat ottaneet teoksen ohjelmistoonsa.

Susan Batorin kuvissa yhdistyvät hauskat, karrikoidut eläinhahmot ja tunnelmalliset miljööt. Katseltavaa riittää moneksi kerraksi, sillä eläimet myös kuljettavat salaa soittimia kohti kaksinkertaiseksi avautuvaa loppuaukeamaa, jolla soittaa koko orkesteri. Kuvista löytyy myös himmeitä kirjaimia, joista pitäisi muodostaa soitinten nimiä. Kaikki A:t ja B:t eivät tosin kunnolla näy ja mukana on vääriäkin, joten tehtävä on haastava. Soittimet on kuitenkin kuvattu sisäkansiin.

Tuula Korolainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: