Monitaiteinen eläintarha

Otus opus, Runoa ja totta pienistä eläimistä

Laura Ruohonen & Erika Kallasmaa: Otus opus. Runoa ja totta pienistä eläimistä. Musiikki Petri Kumela. Otava 2020. 67 s.

Otus opuksessa kerrostuvat runous, kuvitustaide ja musiikki, ja lisukkeena on vielä ripaus tietoa.

Alussa oli kuitenkin musiikki: säveltäjä-kitaristi Petri Kumela keksi jo vuosia sitten pyytää kollegoiltaan minisävellyksiä ”kis­saa pienemmistä eläimistä”. Pian teoksia alkoikin tulla ja tulee yhä. Kirjaan valikoituneet eläinmuotokuvat ovat vain osa suuremmasta kokonaisuudesta.

Säveltäjistä valtaosa on suomalaisia, mutta heitä on myös esim. Italiasta, Saksasta, Brasiliasta, Meksikosta ja Japanista. Tunnetuista suomalaisnimistä mainittakoon Kalevi Aho, Pehr Henrik Nordgren ja Lotta Wennäkoski. Sävellykset, jotka voi kuunnella QR-koodin tai Otavan nettisivujen kautta, eivät ole lastenteoksia tai kuvailevaa ohjelmamusiikkia vaan tekijöilleen   ominaista nykymusiikkia, paikoin aika vaativaakin. 

Laura Ruohosen runopotretit ja Erika Kal­-
lasmaan sävykkäät kol-
­­­­­laasi­­­kuvi­tukset ovat onneksi matalamman kyn­nyksen takana. Niissä esitellään eläimiä hahmoina, toimimassa tai miljöönsä osana.

Niukimmillaan Ruohonen muistuttaa haiku­-
runoilijaa, vaik­ka ei ta­­vu­-
sääntöjä noudatakaan: ”Suuri aalto nousee taas. / Meren talossa / rapujen juhla.” (Samurairapu.) Toisaalla hän panee haisemaan: ”Spuget sassiin kaljakassiin / heitä homehodari! / Roskis repee, ryyni lentää / brakaa iso briossi. // Elämä on kioski!” (Harakka.)

Sekä runoissa että kuvissa on kulttuuriviitteitä, esimerkiksi Kallasmaa on sitonut   puuntuhoojan jalkaan omistuksen Eric Carlelle – ja otus muistuttaakin pikku toukka paksulaista.   

Runoihin liitetyt faktapalat eivät ole yhteismitallisia – joskus kerrotaan lajitietoa, joskus tarutaustaa tai ”sensaatioita” kuten ”Rapu parittelee jaloillaan ja pissii päästään”. Perusfaktat olisi silti saanut kertoa kaikista, jotta ilman Googlea tietäisi, mitä ovat vaikkapa karhukainen tai aksolotli.

Kaikkinensa Otus opus – jonka nimikaima on Taina Koskisen hieno nettisarjakuva Otus Opus – on kiehtova teos. Se ei kuitenkaan ole yksin lapsille. Aikuisen ja lapsen yhteishetkiin tai koululuokkaan se voi tarjota sekä taidenautintoa että virikkeitä omalle luovuudelle.

Tuula Korolainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: