Miten tehdään lusikka?

9789511308867

O. Ruzicka ja A. Hetmerová: Mistä tavarat tulevat. (Jak se co dëlá, 2015.) Suom. Iiris Kalliola. Otava 2017. 16 / 6 taittosivua.

Tshekkiläisen O. Ruzickan kirjoittama ja A. Hetmerován kuvittama tietokirja Mistä tavarat tulevat on hauska jo erikoisen muotonsa vuoksi. Sen kuusi taittosivua avautuvat isoiksi, noin 50 x 45 cm kokoisiksi kuva-aukeamiksi, joille on liimattu pikkukirjoja – niissä annetaan pääosa tiedosta. Kirja kertoo yksityiskohtaisesti, miten leipä, lusikka, T-paita, tuoli, kirja ja lasi tehdään. Sen ikäsuositus on yli kuusi vuotta.

Kirjan rakenne muistuttaa internetin tapaa antaa tietoa. Pikkukirjan avaaminen on ikään kuin linkin klikkaamista. Tämän tuttuuden vuoksi rakenne avautuu lapsellekin helposti. Jokainen aukeama on kuin kartta, jossa eri tuotantolaitoksista vie tie tehtaalle ja kauppaan. Kaikki tuotantovaiheet tapahtuvat samassa kylässä, mikä on kirjan suurin asiavirhe. Nykyään globaali talous saa raaka-aineet matkaamaan huomattavia matkoja ennen tehtaaseen päätymistä. Puuvilla ei kasva vaatetehtaan naapurissa, eikä sitä usein suunnitella naapuritalossa. Mutta tämän aikuinen voi toki lukiessa mainita.

Kirja lähtee kertomaan valmistuksesta aina juurta jaksaen: leivän leipominen lähtee viljan kasvattamisesta ja jopa suolan ja hiivan valmistamisesta. Lusikan valmistus lähtee rautamalmin ja kalkin louhinnasta. Näin ollen itse tuotteen valmistus joudutaan kertomaan aika lyhyesti. Tämä on välillä harmillista, mutta toisaalta lapset ovat usein kiinnostuneet valmistusprosessin alkujuuristakin. Paikoin tuli mieleen, että valmistetaankohan tämä enää nykyaikana tällä tavalla. Ihan viimeisintä teknologiaa ei kirjassa aina ole käytössä. Myös esineiden historiasta kerrotaan lyhyesti.

Kirjan kieli on selkeää ja tuotteiden valmistus kuvataan ymmärrettävästi. Suomennos kulkee pääosin sujuvasti ja monivivahteista sanastoa käyttäen, mutta paikoin jäin miettimään jotain sanaa. Leipomossa leivät ”harjataan” ennen uuniin panemista. Pitäisikö kuitenkin olla ”voidella”?

Kuvitus on leikkisä ja saa hymyilemään pikku yksityiskohdillaan. Se myös selventää sanallista selvitystä valmistusprosessista. Tämä tietokirja on esineenä kiinnostava ja innostaa lukemisen pariin varmaan sellaisiakin lapsia, jotka eivät innostu pelkin kirjaimin kerrotuista faktoista.

Päivi Brink

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: