MERELLISTÄ JÄNNITYSTÄ

9789512362400

Jukka-Pekka Palviainen: Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta. Karisto 2017. 160 s.

Tuulen tuivertama majakkasaari pääsee harvemmin nuortenkirjan miljööksi. Muun muassa tästä syystä Jukka-Pekka Palviaisen nuortenromaani Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta kiehtoo ja pitää otteessaan.

Tarinassa saari saa uudet asukkaat lukiolaistyttö Millasta ja tämän biologi-isästä. Aluksi Milla inhoaa uutta kotipaikkaansa, ja ikävää on myös muutosta väistämättä seurannut ero parhaasta kaverista. Tunteet kuitenkin tasoittuvat vähitellen, kun tyttö tutustuu saaren asukkaisiin ja löytää kiinnostavaa tekemistä paikallisen taiteilijan ompelijana.

Uutta ajateltavaa Milla ja muut asukkaat saavat majakkasaaren tutkimusasemaa ja siellä tehtävää hyljetutkimusta vastaan kohdistetuista hyökkäyksistä. Sabotaasien tekijä on lopulta melko helppo arvata, vaikka epäiltyjä on juoneen sommiteltu muutamia muitakin.

Palviainen vyöryttää kertomusta vauhdilla eteenpäin, mutta tiiviiseen tarinaan mahtuu silti paljon asiaa. Jännitysjuonen ohella pohditaan muun muassa ystävyyssuhteiden monimutkaisuutta, yksinäisyyttä, erilaisuutta ja koulukiusaamista. Ajatuksia herättävää on esimerkiksi Millan mielikuvitusystävystyminen saarella muinoin asuneen, mutta myöhemmin noitana karkotetun Valpurin kanssa.

Millan ajatuksia ja tunteita on monessa kohdassa kirjoitettu kiinnostavasti auki. Mitä ajatella ja sanoa esimerkiksi silloin, kun vastoinkäymisen kohdannutta ystävää pitäisi lohduttaa, vaikka itse onkin vain tyytyväinen asioiden saamasta käänteestä. Ajatusketjujen purkaminen onnistuu tyylikkäästi ilman, että tekstiin tulee liiallista selittämisen makua.

Palviainen tavoittaa hyvin nuorten kepeän kielenkäytön ja kiusoittelevan puhetavan. Muutenkin nuorten ihmisten maailma tuntuu todelliselta. Romanttista jännitettä esimerkiksi on viritetty mukaan aika paljon. Ihastumiset, suhteet ja niiden kehittely valtaavat runsaasti tilaa henkilöhahmojen puheissa ja ajatuksissa.

Kaavamaisia sukupuolirooleja rusennetaan raikkaasti palasiksi. Au pair -hommista saarelle palannut kirjastonhoitaja ei olekaan odotuksenmukaisesti nuori nainen, vaan aikamoiseksi hurmuriksi osoittautuva Roope.

Marjo Jääskä

Teostyyppi:
Kustantaja: