Mentäiskö saareen?

Suomen lasten saariseikkailu

Raili Mikkanen & Sirkku Linnea: Suomen lasten saariseikkailu. Minerva 2021. 105 s.

Raili Mikkanen on meri-ihminen. Aiemmin hän on kertonut lapsille Suomen majakoista ja aarrelaivoista ja nyt hän johdattaa saaristoon. Suomen lasten saariseikkailu on täsmäkirja koronakesään, jolloin moni etsii kotimaan lomakohteita.

Suomessa on meren saaria lähes 90 000. Mikkanen vie niistä kymmeneen: Varissaari ja Pellinki ovat Suomenlahdella, Seili, Korppoo, Rosala, Jurmo ja Kökar Saaristomerellä sekä Merenkurkun Raippaluoto, Tankar ja Hailuoto Pohjanlahdella. Kirja kertoo saarten historiasta, luonto- ja kulttuurikohteista ja palveluista – ja senkin, että niihin kaikkiin pääsee ilman omaa venettä, autolla, taksiveneellä tai lautalla. Taustatyöt on tehty, ja myös kirjailijan omat kokemukset pääsevät ryydittämään tekstiä. Kertojanääni on tuttavallisen rento, tosin ajoittainen lukijan sinuttelu saattaa joitakin lapsia nyppiä.

Saaret ovat tarpeeksi erilaisia, jotta mielenkiinto säilyy, ja Mikkanen korostaa lapsia kiinnostavia kohteita, esimerkkeinä Pellingin muumihenkinen pulmapolku ja Rosalan Viikinkikeskus. Myös saarille ominaiset eläimet, kasvit ja pinnanmuodot noteerataan, samoin tyypilliset asumukset ja elinkeinot.

Joka saaresta on myös tarina, joko nykyajan retkikertomus tai jännittävä kohtaus historiasta. Esim. Varissaaren yhteydessä on kuvaus 1790 käydystä Ruotsinsalmen meritaistelusta, johon 14-vuotias Aleksi joutuu vasten tahtoaan. Jurmosta kerrotaan romanttinen tarina haaksirikkoutuneesta Willemistä, joka löytää saaresta mielitietyn ja lahjoittaa kirkkoon kiitoslaivan. Hailuodossa taas nykytytöt kohtaavat metsässä haamun, Fruu Faarastinan.

Sirkku Linnean realistinen kuvitus antaa tietoa ja luo tunnelmaa. Jokaisesta saaresta on pelkistetty kartta ja maisemakuva ja lisäksi eläimiä, kasveja tai muuta paikallista. Tarinakuvissa on kesää, hauskuutta ja draamaa mansikankeruusta ja Kekkosen hauista hukkuvien poikien hätään. Erityisesti pidän kansikuvasta, jossa pyöreä hytinikkuna suorastaan kutsuu siitä näkyvään pikku saareen.

Tuula Korolainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: